TIMP LIBER

Cum vrei să DEVII ca Marie-Curie, dacă eşti prea simpatică? Un film “radioactiv” vine pe ecrane


Cum vrei să DEVII ca Marie-Curie, dacă eşti prea simpatică?  Un film “radioactiv” vine pe ecrane

Eliza Popa | 2020-03-09 00:14

"Întrucât ştiinţa are legătură cu logica şi pentru că se spune că femeia este emoţională, că ea este compusă doar din hormoni şi emoţii, bineînţeles că în cele din urmă li s-a spus femeilor că nu pot să facă studii ştiinţifice”.

Astfel își începe mărturisirile regizoarea şi creatoarea de benzi desenate Marjane Satrapi, cu privire la noul ei film - "Radioactive", dedicat cercetătoarei Marie Curie, care intră miercuri 11 martie în cinematografele franceze. Regizoarea consideră că "nu putem să ştergem cu buretele 5.000 de ani de patriarhat în două zile". Iar femeile, "prin acţiunile lor, vor putea să devină egale cu bărbaţii". În filmul "Radioactive", adaptare în engleză a unui roman grafic publicat de Lauren Redniss, cineasta franco-iraniană prezintă povestea primei femei din lume care a câştigat premiul Nobel, Marie Curie, interpretată de actriţa britanică Rosamund Pike, potrivit AFP.

Când eşti concentrată, nu ai timp să te ocupi de raporturile umane

"Marie Curie este o mare personalitate pentru mine încă din copilărie, pentru că era femeia care trebuia să fiu eu însămi, potrivit mamei mele", alături de Simone de Beauvoir, a declarat Marjane Satrapi într-un interviu acordat AFP. "E o femeie integră, care nu face compromisuri, o cercetătoare care nu e mereu simpatică", a adăugat cineasta, autoarea volumului de bandă desenată "Persepolis" şi coregizoare a adaptării sale cinematografice, nominalizată la Oscar în 2008. Pentru regizoare, "Marie Curie nu doar că era egala bărbaților, dar în cea mai mare parte a timpului era chiar mai bună" decât bărbaţii din domeniul ei de cercetare, fiind în acelaşi timp "un simbol".

"Însă cum vrei să devii ca Marie-Curie dacă eşti prea simpatică, prea blândă, dulce şi drăguţă?", se întreabă artista franco-iraniană. "Când eşti concentrată, nu ai timp să te ocupi de raporturile umane", iar acest fapt "este acceptat mult mai puţin la o femeie". Prezentând diverse perioade din viaţa cuplului Marie Curie - Piere Curie (interpretat de Sam Riley), filmul "Radioactive" arată în paralel aplicaţiile cercetărilor efectuate de cei doi soţi asupra radiului, de la utilizările lor în medicină şi până la bomba atomică. Pelicula prezintă şi dificultăţile întâlnite de femeia Marie Curie în încercarea sa de a se impune într-un mediu ştiinţific dominat în mare parte de bărbaţi.

Nu serveşte la nimic să concepi sloganuri

“Eu cred că, atunci când există o femeie ca Marie Curie, realizezi că ea este exemplul care îţi demonstrează că acest lucru este perfect posibil. E un aspect foarte important", a mai spus în interviu Marjane Satrapi. "E un exemplu. M-a alinat puţin această idee a feminismului prin fapte, nu prin vorbe. Nu serveşte la nimic să concepi sloganuri, dacă ele nu sunt urmate de fapte. Prefer ca femeile să facă lucruri. Prin acţiunile noastre vom deveni egale cu bărbaţii", a mai spus cineasta.

Vorbind despre mişcările feministe din prezent şi despre libertatea de exprimare, Marjane Satrapi consideră că "aceste luări de cuvânt sunt foarte bune". Dar, a adăugat ea, "noi, femeile, am tăcut atât de mult timp, încât această luare de cuvânt din prezent devine uneori exagerată" şi trebuie "să găsim un echilibru". Mai ales, "trebuie să ne punem întrebările corecte, nu putem doar să avem revendicări. La bază, există o problemă de educaţie", a declarat cineasta franco-iraniană. "Trebuie să încetăm să le mai aplaudăm pe fete atunci când ele se bosumflă şi spun aşa: <Iată, tu ai influenţă. Haide, tu îţi permiţi'>, a adăugat Marjane Satrapi. "50% din populaţia Terrei e alcătuită din femei, este deci normal ca jumătate din poveştile spuse să aibă legătură cu noi", a adăugat ea.

"Atunci când se mai întâmplă să apară un astfel de film, suntem mereu atribuite cuiva, suntem mereu soţia cuiva, mama cuiva... Mie îmi place să existe femei care să nu fie atribuite nimănui".Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.