SPORT

ȘOCANT. Contaminare colectivă de la un MECI? Un medic italian "schimbă" regulile în fotbal


ȘOCANT. Contaminare colectivă de la un MECI? Un medic italian "schimbă" regulile în fotbal

Eliza Popa | 2020-03-20 09:30

Medicul Francesco Le Foche a oferit un interviu pentru Corriere dello Sport, în care vorbește despre cum s-a răspândit virusul COVID-19 în țara care are acum mai mulți morți decât China. Ceea ce spune medicul aproape că “schimbă“ regulile în fotbal, după cum comentează presa italiană.

Le Foche consideră că Bergamo a ajuns unul dintre cele mai afectate orașe la nivel global după meciul Atalanta - Valencia, din februarie, din optimile Champions League, chiar dacă s-a jucat la Milano. Atalanta s-a calificat în sferturile Champions League după 8-4 la general cu Valencia. În tur, chiar dacă virusul COVID-19 era deja prezent în Italia, jocul s-a desfășurat pe un San Siro aproape plin, la Milano. Peste 50.000 de oameni au fost în tribune.

De la bal , la spital…

"În Bergamo, virusul s-a răspândit în toate direcțiile. E ceva incredibil. Știm că este o zonă de tranzit, o localitate activă, dar a contat mult și meciul Atalanta - Valencia. Conform rapoartelor, meciul de pe 19 februarie este unul dintre momentele în care virusul s-a răspândit foarte mult.

 “Totul se trage de la bucuria colectivă venită în urma acelui succes istoric", a mai spus Francesco Le Foche, pentru Corriere dello Sport. În urma meciului tur, câștigat de Atalanta cu 4-1, un ziarist spaniol a fost depistat pozitiv cu COVID-19 la revenirea în Valencia. Acesta fusese prezent pe San Siro. Recent, clubul Valencia a anunțat că 35% dintre angajați sunt infectați cu COVID-19. Trei fotbaliști au fost infectați, aceștia fiind Ezequiel Garay, Eliaquim Mangala și Jose Luis Gay. Restul sunt antrenori și alți angajați din cadrul clubului.

“Un agregat social și empatic precum fotbalul - o amenințare prin definiție"

A trecut o lună de la acel joc. Ceea ce se întâmplă acum e relevant, după cum subliniază medicul italian. "Mii de oameni, la doi centimetri unul de celălalt, cu atât mai mult cu manifestări ale euforiei, țipetelor, îmbrățișărilor, ar fi putut favoriza replicarea virală. În ce sens favorizat? Adică o expulzare a unor cantități foarte mari de particule virale și cu viteză mare din gură și nas. Vorbim despre o contaminare colectivă la un meci istoric. Trebuie să-mi imaginez că aproape toată lumea a mers la acel meci, inclusiv cei probabil asimptomatici…Reluarea meciurilor în iunie? Mă îndoiesc foarte puternic. Un agregat social și empatic precum fotbalul reprezintă antiteza comportamentelor care trebuie avute în situația de urgență socială a unui virus. O amenințare prin definiție", a concluzionat Le Foche.Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.