SPORT

BREAKING NEWS. Jocurile Olimpice de la Tokyo au fost AMÂNATE


BREAKING NEWS. Jocurile Olimpice de la Tokyo au fost AMÂNATE

Z.P. | 2020-03-24 15:23

Prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, şi preşedintele Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach, au ajuns la o decizie comună, astfel că Jocurile Olimpice de la Tokyo au fost amânate pentru vara anului 2021 din cauza pandemiei de coronavirus care a cuprins tot mapamondul. Olimpiada ar fi trebuit să aibă loc în perioada 24 iulie - 9 august 2020.

Chiar dacă Japonia a dat asigurări că va putea organiza competiția în această vară, tot mai multe delegații și sportivi au solicitat ferm amânarea evenimentului. Presiunea mediatică a fost una enormă în această perioadă, iar CIO și organizatorii niponi au ajuns la concluzia ca mai sigur este ca Jocurile Olimpice să fie amânate cu un an de zile, la fel cum a fost amânat şi Campionatul European de fotbal, care urma să aibă loc şi în România.

''În circumstanţele actuale şi bazându-ne pe informaţiile oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, preşedintele CIO şi prim-ministrul Japoniei au concluzionat că ediţia a 32-a a Jocurilor Olimpice, de la Tokyo, trebuie reprogramată dincolo de 2020, dar nu mai târziu de vara anului 2021, pentru a avea grijă de sănătatea sportivilor, a tuturor celor implicaţi în Jocurile Olimpice şi a comunităţii internaţionale. Liderii au ajuns la un acord că Jocurile Olimpice de la Tokyo pot fi un far de speranţă în lume în aceste vremuri tulburi, iar flacăra olimpică poate deveni lumina de la capătul tunelului în care se găseşte lumea în prezent. Astfel, s-a stabilit ca flacăra olimpică să rămână în Japonia, dar şi ca Jocurile să îşi păstreze denumire de Jocurile Olimpice şi Paralimpice Tokyo 2020'', se precizează în comunicatul CIO.

La teleconferinţă au participat, pe lângă preşedintele CIO, Thomas Bach, şi prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, preşedintele Comitetului de organizare Tokyo 2020, Yoshiro Mori, ministrul Jocurilor Olimpice, Seiko Hashimoto, guvernatoarea de Tokyo, Yuriko Koike, preşedintele Comisiei CIO de coordonare a Jocurilor, John Coates, directorul general CIO Christophe De Kepper, şi directorul executiv la Jocurilor Olimpice, Christophe Dubi.

Covaliu: "Ne aşteptam"

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a declarat că se aştepta la anunţul privind amânarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo, având în vedere situaţia globală legată de pandemia de COVID-19. "Era ceea ce ne aşteptam, practic era o chestiune de zile, de ore până să se anunţe această decizie. E bine că a venit în momentul acesta, pentru a nu mai da loc la interpretări şi pentru a da posibilitatea sportivilor şi celor care îi conduc pentru a-şi reevalua planurile de pregătire, strategia. Noi astăzi am avut o primă şedinţă a Comisiei Tehnice olimpice pentru sportul de performanţă, au făcut câteva recomandări pe care le vom trimite federaţiilor sportive naţionale, urmând a începe acest dialog vizavi de decizia de amânare a Jocurilor Olimpice. Dintre recomandări, în primul rând este vorba de pregătirea sportivilor, a celor calificaţi şi a celor în curs de calificare. Avem nevoie de o regândire a strategiei până anul viitor. Trebuie ştim dacă fiecare federaţie îşi menţine obiectivul, dacă îşi reevaluează acest obiectiv şi fiecare federaţie ce obiectiv are în perioada următoare, pe termen scurt şi după aceea să vedem un plan pe termen lung. După anunţul preşedintelui Iohannis de astăzi, situaţia oricum devine, hai să nu-i spunem stresantă, dar devine foarte serioasă. Trebuie să respectăm aceste cerinţe, pentru că, după cum vedeţi, numărul de cazuri creşte în România şi eu cred că avem datoria fiecare dintre noi să fim disciplinaţi, că respectăm aceste măsuri, atât pentru noi, cât şi pentru cei din jurul nostru", a declarat Covaliu pentru Agerpres.

Istorie

În istoria lor, Jocurile Olimpice de vară au fost anulate de trei ori, dar de fiecare dată din cauza războaielor, scrie hotnews.ro. Ediția din 1916, de la Berlin, nu a mai avut loc din cauza Primului Război Mondial, ediția din 1940, de la Tokyo (apoi acordată orașului Helsinki), nu s-a mai disputat din cauza Celui de-al doilea Război Mondial, iar ediția din 1944, de la Londra, nu a mai avut loc tot din cauza Celui de-al doilea Război Mondial.Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.