SPECIAL

MOȘII DE TOAMNĂ. Tradiții pentru Sâmbăta Morților


MOȘII DE TOAMNĂ. Tradiții pentru Sâmbăta Morților

E.Ş. | 2019-11-01 22:05

Moșii de Toamnă sau sărbătoarea morților sunt prăznuiți în fiecare an în prima sâmbătă din luna noiembrie. În acest, Moșii de Toamnă pică sâmbătă, 2 noiembrie 2019. Atunci când sunt Moșii de Toamnă, se țin pomeni și liturghii pentru sufletul celor adormiți. Iată ce trebuie să faci în Sâmbăta Morților și ce tradiții trebuie să respecți.

Pomenirea celor adormiţi, aşa cum îi numeşte Biserica pe cei trecuţi în nefiinţă. În credința creștină, viața nu se termină odată cu moartea trupească, iar din acest motiv ziua de comemorare pentru cei trecuți la cele sfinte are o semnificație aparte.

Atunci când sunt Moșii de Toamnă, credincioșii merg la biserică, rostesc rugăciunii pentru cei care nu se mai află printre noi, le amintesc numele la Sfânta Liturghie și fac fapte de milostenie, împărțind sărmanilor colivă, vin, colaci, pachete cu mâncare, lumânări, haine și alte diverse obiecte. 

Tradiția spune că, în Sâmbăta Morților sau Moșii de Toamnăcoliva, vinul și lumânările nu trebuie să lipsească. Coliva semnifică trupul celui adormit, este expresia materială a credinței noastre în înviere, pentru că este preparată din boabe de grâu, iar Mântuitorul Iisus s-a folosit de parabola bobului de grâu, prevestind Învierea Sa. Vinul, după câte se știe, reprezintă sângele Mântuitorului, iar lumânările, lumina credinței. 

MOŞII DE TOAMNĂ 2019. În popor, această slujbă specială, oficiată în toate lăcaşurile ortodoxe, este cunoscută sub numele de Moşii de toamnă.

Tot din tradiţie, până în ziua praznicului Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, în data de 8 noiembrie, fiecare creştin îi comemorează pe cei dragi, rude şi prieteni, plecaţi la viaţa de dincolo.

În aceste zile, în cimitire, aşezăm ofrande la mormintele celor dragi: flori proaspete, aprindem lumânări şi tămâie lângă crucea care veghează somnul celui adormit. Şi, nu în ultimul rând, păstrăm un moment de reculegere în memoria celor dragi: rostim o rugăciune şi ne amintim de cele mai frumoase momente din viaţă, petrecute alături de cei adormiţi.

MOŞII DE TOAMNĂ 2019. Pentru praznicul Moşilor de toamnă se pregătesc toţi creştinii, bogaţi sau săraci, fiecare după posibilităţile sale materiale. În această zi se duc la biserică, pentru a fi sfinţite, colivă, colaci, vin, pachete cu alimente, flori şi lumânări.

Toate acestea sunt oferite de sufletul celui adormit, în credinţa că Dumnezeu îi va mai ierta acestuia o parte din păcatele săvârşite cu gândul sau cu fapta, în timpul vieţii. Pentru că, potrivit credinţei creştine, toţi cei care mor împăcaţi cu Dumnezeu, dar şi cu semenii lor pe care au fost supăraţi în timpul vieţii, se unesc cu Mântuitorul Hristos, primul care a biruit moartea.

Mai mult, spre deosebire de alte religii, creştinii - cei vii şi cei adormiţi (morţi) - fac parte din Biserica lui Hristos, care-i numeşte pe cei trecuţi la viaţa de dincolo „adormiţi". Astfel, Mântuitorul Iisus dăruieşte cuvântului „adormit" înţelesul de înviere, ştiut fiind faptul că, din această stare, cel adormit se poate trezi.

MOŞII DE TOAMNĂ 2019. În ziua acestei prăznuiri, care se desfăşoară în biserici şi ecoul ei ajunge la porţile cerului, este esenţială prezenţa noastră la slujbă, cu credinţă şi în deplină linişte.

Dimineaţa, după slujba Sfintei Liturghii, urmează slujba Parastasului, când preotul citeşte pomelnicele, cu numele de botez ale rudelor adormite. Acum se sfinţesc în sfântul lăcaş coliva, prescurea (pâinea) şi vinul, simbolul unităţii euharistice dintre cele două lumi, apoi se împart celor săraci.

Ofrandele sunt de ajutor celor adormiţi pentru iertarea păcatelor. Cei care au posibilitatea este bine să împartă şi câte patru sau şase pacheţele care să conţină şi măsline, asemătate de Hristos cu sufletul omului.Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.