SPECIAL

Cum poți fi IDENTIFICAT după bătăile inimii


Cum poți fi IDENTIFICAT după bătăile inimii

Eliza Popa | 2020-02-18 22:07

Bătăile inimii sunt unice, dar… Pe lista de măsuri biometrice de securitate, care include amprentele, scanarea facială şi chiar felul mersului, intră acum şi ritmul cardiac.

Cu alte cuvinte, bătăile inimii pot fi folosite pentru a identifica cu mare precizie o persoană. “Armata americană te-ar putea urmări în curând într-o mulțime de oameni, nu după față sau mers, ci după ritmul tău unic de bătăi ale inimii. Pentagonul a dezvoltat recent și a testat un laser care poate scana și distinge bătaia inimii tale”, notează livescience.com. Laserul, numit „Jetson", după celebrele desenele animate, poate identifica persoane de la 200 de metri distanță, citind vibrațiile oferite de inimile lor. Tehnologia poate fi folosită cu scopul de a identifica teroriștii cunoscuți, după care ar fi marcați și eliminați de un lunetist sau de o dronă. Jetson s-a aflat în faza de dezvoltare timp de mulți ani.

Un laser invizibil cu infraroșu este tras către ținte, iar acesta simte vibrațiile din inimile acestora. Un algoritm transferă mai apoi pattern-ul bătăilor inimii într-o „semnătură cardiacă" unică. Acesta poate fi încrucișat cu o bază de date ale teroriștilor cunoscuți pentru a vedea dacă ținta face parte din ei. Dacă o țintă este confirmată, atunci poate fi eliminată fără uriașul risc de a nimeri persoana greșită.

Mai mulți biomarkeri

Forma retinei și amprentele digitale sunt recunoscute de mult timp ca biomarkeri care sunt unici individual și pot fi folosiți pentru identificare. În ultimul deceniu, au apărut tehnologii care pot detecta și mai mulți biomarkeri, precum modelele venei și mirosul corporal și acum bătăile inimii. De exemplu, brățara Nymi autentifică un purtător prin bătăile inimii și apoi trimite acea verificare dispozitivelor inteligente prin Bluetooth. Cu toate acestea, versiunea actuală a Jetson necesită 30 de secunde pentru a efectua scanări și a colecta date despre bătăile inimii - o limitare care împiedică oarecum utilitatea tehnologiei atunci când oamenii se mișcă. Experimentele au demonstrat că Jetson poate identifica indivizii cu o precizie de 95%, după cum a declarat Steward Remaly, lucrător al Oficiului Combaterii Terorismului al Pentagonului.Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.