SPECIAL

Când IUBIREA are fluturi virtuali: Amor în vremea Internetului sau amor versiunea 2.0!


Când IUBIREA are fluturi virtuali: Amor în vremea Internetului sau amor versiunea 2.0!

Roxana Roseti | 2020-02-14 00:33

Pe 14 februarie, cei care se iubesc vor să îşi arate afecţiunea mai mult decât în orice altă zi din an, totul în numele Sfântului Valentin, patronul Zilei Îndrăgostiţilor. O sărbătoare cu poveşti vechi de când lumea, cu daruri, petreceri şi multă dragoste. Plus emoţia tip “fluturi în stomac” înaintea întâlnirii cu persoana iubită…Despre ce vorbim? Să nu ne amăgim total.

Într-o vreme în care lucrurile se mișcă foarte rapid, ritmul vieții este extrem de alert, suntem “inundați” de informații pe care trebuie să le decantăm, mai pot exista sentimente reale? Conexiunile pe care le facem în relațiile de cuplu se schimbă în vreun fel sau altul? Răspunde, chiar de Sfântul Valentin, fără dulcegării, ci “la rece”, psihologul și trainerul Ofelia Neagu.

Au devenit fluturii iubirii virtuali? Aceasta e provocarea prezentului?

Provocarea atunci când vine vorba de relaționare, și de cuplu și de altă natură, în “vremurile 2.0” este aceea de a menține o conexiune reală. De ce spun asta? Deși internetul și rețelele de socializare facilitează, sau pot facilita comunicarea, în același timp ele pot genera și riscul unei comunicări la un nivel superficial, inclusiv în relație, și, într-o extremă, la pierderea conexiunii reale cu cealaltă persoană.

Deci suntem mai conectați afectiv pe online”, decât în viața reală?

Da, ne trimitem mesaje pe Whatsapp, sau ne dăm like sau inimioare pe Facebook. O facem  pentru a asigura cealaltă persoană de atenția noastră (dincolo de un simplu like dat pur și simplu ca apreciere a postării), sau pentru a "ne marca teritoriul". Sau chiar ne place postarea! Sau postăm fotografii pe Facebook, cu partenerul sau partenera în care îi "dăm tag", ca un fel de "oficializare" a relației și eventual ne schimbăm și statusul- “in relationship”. Și ne supărăm, eventual, dacă partenerul sau partenera nu acceptă să își schimbe statusul, ne punem întrebări, începe gelozia, începem să urmărim cine a comentat la postările sale, sau cine i-a dat like. Este suficient.

Dacă doar la asta se reduce conexiunea, încotro merge relația? Sunt aceste interacțiuni online o validare reală pentru relație și un indicator pe care ne putem baza în mod real pentru calitatea relației? Unde ajungem?

Ajungem să fim singuri în viața reală, deși oficial suntem cu cineva și aparent, online, suntem extrem de conectați.

Am văzut la un moment dat în tramvai un cuplu, cu vârsta de puțin peste 20 de ani- au mers mai bine de 10 stații, fiecare cu telefonul în mână, iar discuția se rezuma la a-și arăta reciproc câte ceva pe rețele de socializare, sau pe Internet. O discuție pur și simplu "informativă", dacă o pot numi așa, nu de la om la om, de la suflet la suflet. Sigur, nu te poți aștepta la discuții intime în tramvai, nu asta este ideea, dar te poți aștepta la o privire...la o conexiune la un alt nivel, dincolo de a ne arăta informații interesante pe net. Ce lipsea? Conexiunea reală. Așadar, dincolo de "oficializarea" relației în mediile sociale, online, merită să nu pierdem din vedere contactul de zi cu zi cu celălalt, un contact real, în care îl întrebăm și ce mai este în sufletul lui, nu doar ce a mai văzut la știri, sau ce a mai postat Popeasca sau Georgeasca pe Facebook.

S-au alterat trăirile sufletești, emoțiile? Nu mai simțim la fel ca înainte?

Probabil ar fi eronat să spunem că nu mai simțim la fel ca înainte, emoțiile, trăirile, sentimentele în relații de orice fel și mai ales în relații de dragoste nu s-au pierdut. Am putea spune că, mai degrabă poate s-a schimbat, pentru unele persoane, modul în care acestea sunt trăite și exprimate în relație. Poate că, uneori, fiind atât de prinși în ritmul extrem de rapid al vieții, ajungem să nu mai dăm atât de mare atenție emoțiilor și trăirilor interioare pe care le avem. Trecem peste…ne vom ocupa de ele cândva, la un moment dat. Și nu mai dăm atenție emoțiilor, nu mai dăm atenție modului în care le exprimăm față de partener.

E suficient “te iubesc”?

O relație de calitate, pentru a ajunge la acea conexiune emoțională profundă are nevoie de timp petrecut împreună, de momente în care îl asculți și îl înțelegi pe celălalt, îi înțelegi preocupările, dorințele, temerile, în care îi acorzi atenția ta, fără distragerea unor factori externi. Doar așa putem ajunge la o intimitate reală. Mai mult, deși poate că uneori avem impresia că acordăm atenție celuilalt printr-un mesaj și atât, posibil ca el să aibă nevoie de mai mult de atât. Aici ajungem la ceea ce Gary Chapman numea limbajele iubirii. Mai precis: modul în care eu îmi arăt afecțiunea și implicarea în relație, poate să nu fie perceput ca atare de celălalt.

Și atunci trebuie să îmi exprim sentimentele față de el și să îi acord atenție într-un mod pe care el îl înțelege nu doar în felul care pentru mine ar fi potrivit. De exemplu, dacă mie mi se pare suficient să spun un “te iubesc” din când în când și atât, este posibil să nu fie suficient pentru partener(ă) și acesta să aibă nevoie și de un timp de calitate petrecut împreună, sau pur și simplu, de o îmbrățișare din când în când.

Se spune că intimitatea reală presupune curaj din partea ambilor parteneri. De ce?

Pentru că atunci când trăim această apropiere, intimitate, suntem de fapt extrem de vulnerabili, dincolo de orice măști pe care ni le punem cu alte ocazii. Celălalt ne vede cu bune, cu rele, cu fricile noastre și asta ne expune. De aceea avem nevoie de curaj pentru a ne lasă descoperiți de partener, dincolo de o postare pe Facebook sau de un banal “ce faci, ai mâncat azi?”, sau “cumpără și tu pâine când vii spre casă”. Și intimitatea nu se construiește în online, sau prin mesaje. Ci prin timp față în față, prin discuții, prin ceea ce este dincolo de online sau de mesaje. Deci e nevoie de mai mult decât like-uri, emoticoane și din când în când un “te iubesc”!Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.