SPECIAL

8 Martie: Iubim și respectăm FEMEIA din noi sau de lângă noi numai o zi din an?


8 Martie: Iubim și respectăm FEMEIA din noi sau de lângă noi numai o zi din an?

Roxana Roseti | 2020-03-08 00:39

Femeia de astăzi are parte de mult mai multă presiune și agitație. Multiple roluri - parteneră de cuplu, mamă, angajată sau antreprenoare, soră, fiică, membră în diferite asociații eventual, etc. Toate aceste roluri vin cu multe obligații, de obicei…

Iubim femeile de 8 Martie - Ziua Internațională a Femeii (a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite; ONU a sărbătorit pentru prima dată Ziua internațională a femeii pe 8 martie, în 1975 - Anul internațional al femeii). Și le facem cadouri. Iar noi, ca femei, ne răsfățăm mai mult poate de 8 Martie. Pentru că merităm. Dar merităm doar de 8 Martie sau de 1 Martie? Haideți să vedem, din interviul cu psihologul și trainerul Ofelia Neagu.

Se spune că, puțin câte puțin, femeile se lasă pe ele deoparte, fiind prinse de diferitele roluri pe care le îndeplinesc. Așa e, Ofelia Neagu?

Multitudinea de roluri pe care le au femeile din ziua de azi pot fi copleșitoare. Așteptările celorlalți...mari...așteptările ei de la ea, femeia, mari... Așteptări ca femeia să fie un fel de superwoman, care le face pe toate, eventual din viteza tocurilor cui, cu un zâmbet de ruj roșu sexy. Probabil că uneori țintim mult prea mult perfecțiunea și ajungem să fim compleșite de presiune și de toate obligațiile pe care ni le-am asumat. Mai mult, dacă ne uităm atent și la ceea ce se promovează în social media, în reviste, în reclame, etc., vom observa că sunt promovate modele ce nu fac decât să pună presiune pe femei...și nu doar pe femei. Forme perfecte, o fericire permanentă (dacă nu ești fericit sau de succes, indiferent ce înseamnă asta nu ești suficient de bun), prin urmare, femeile sunt în fața unor multiple provocări și presiuni.

Deci uităm de noi?

Uneori, sub atâtea presiuni și obligații începem să uităm de noi ca femei, de ceea ce ne dorim și este cu adevărat important pentru noi, ne pierdem în ceea ce așteaptă ceilalți de la noi. Și ne amintim de noi, sau de alte femei de lângă noi eventual de 1 sau 8 martie, când promovăm mult mai intens ideea de a avea grijă de noi ca femei.

Care e problema?

O problemă a faptului că picăm în capcana acestor presiuni multiple este reprezentată de faptul că uneori ajungem să considerăm că nu suntem suficient de bune, de frumoase, de eficiente și lista poate continua. De ce? Pentru că mereu ne comparăm cu un standard imposibil în aceste condiții. Sigur că, în același timp, lumea de astăzi oferă femeilor mai multe oportunități, nu putem nega acest lucru. Provocarea vine din a alege ceea ce este potrivit pentru noi în mod real, fără a ne lasă influențate de opiniile altora, de niște standarde și norme care nu sunt ale noastre.

Dificultatea stă mai degrabă în a învața să spunem “Nu” unor standarde și principii care nu ne definesc, care ne duc pe un drum nepotrivit pentru noi. Cu atât mai dificil este dacă vorbim de o persoană cu o încredere în sine scăzută, care este dependentă de părerea și acceptarea celor din jur. Prin urmare, pentru femei, și nu numai, prioritatea merită să fie mai degrabă consolidarea încrederii în sine și în propriile alegeri, în propriul drum, care le poate ajuta să nu mai intre atât de ușor în capcana presiunilor vremurilor moderne și a multitudinii de alegeri, care vine la pachet cu acestea.

Poți defini cea mai dificilă alegere a femeilor?

Una dintre cele mai dificile alegeri pe care le pot face este să se pună și pe ele pe primul loc. Dacă ne gândim că pentru multe femei prioritatea, de cele mai multe ori, este reprezentată de familie, copii, iar pe ele se plasează uneori pe unul dintre ultimele locuri între prioritățile proprii, provocarea pentru ele să ajungă să se considere pe ele însele o prioritate pentru ele, fără să se mai plaseze după toți ceilalți în topul priorităților proprii. Riscul dacă nu fac asta? Epuizare, neglijarea propriei persoane, frustrări - asta că să menționez numai câteva din problemele ce pot să apară pe termen lung. Este extrem de sugestivă o metaforă care circulă în social media: “Nu poți turna dintr-o ceașcă goală”. Cam așa se întâmplă și cu femeile care pe termen lung se neglijează pe ele însele, în favoarea celorlalți. Ajung să nu mai aibă ce oferi celor din jur. Așadar, paradoxal, încercând să facă cât mai mult pentru ceilalți neglijându-se pe sine în același timp, ajung să nu mai aibă ce dărui. Ceea ce este perceput uneori de către femei ca egoism - timp pentru sine, punerea propriei persoane pe primul loc, este, așadar, motorașul care ne umple de energie și ne ajută, de fapt, să avem ce dărui celor din jur, odată ce noi suntem mulțumite de propria viață și suntem încărcate de energie pozitivă.

E grea provocarea femeii zilelor noastre?

Adevărata provocare a femeii de astăzi stă mai degrabă în a-și găsi propriile standarde și repere între toate aceste presiuni, de a nu se mai neglija pe sine, punându-se pe ultimul loc în fața celorlalți, de a reuși să trăiască după propriile standarde și valori, într-o lume în viteză. Mai mult, provocarea poate sta în a merge pe propriul drum, în a evolua conform priorităților proprii, nu ale altora.

O altă provocare a femeii moderne? Aceea de a nu mai accepta compromisuri care nu îi fac bine - în relații, la locul de muncă, în toate zonele vieții. Sunt femei crescute și obișnuite cu niște tipare relaționale (să spunem cel puțin toxice), relații nesatisfăcătoare și uneori abuzive. Sigur, aceste tipare se schimbă în timp, sunt femei care conștientizează compromisurile pe care le fac în defavoarea lor și încep să mai facă schimbări.

Există, pentru femeia modernă, “cale de scăpare”?

Presiunea socială și anumite convingeri sunt adânc înrădăcinate - “lasă de la tine să fie liniște în casă”, “trebuie să lupți pentru relație și să faci compromisuri cât poți, dacă vrei o familie” și așa mai departe. Și pentru o femeie este cu atât mai dificil să abandoneze astfel de tipare toxice. Pe de altă parte, încă avem un drum lung, pentru a avea realmente grijă de noi și pentru a alege să ieșim din relații care nu ne fac bine, astfel încât să putem construi o viață benefică pentru noi, ceea ce, dacă stăm să ne gândim, este o formă de iubire de sine.

Așadar, merită să ne gândim dacă ne acordăm atenție și grijă numai cu ocazia unor zile speciale, când realizăm cât de mult ne neglijăm în restul timpului, sau facem din noi o prioritate și facem ca fiecare zi, nu doar 8 Martie, să fie zile speciale, în are avem grijă de noi și de femeile din jurul nostru!Parerea ta...

8 MARTIE
08 Mar 2020

Râsul, fără îndoială, este o expresie de bucurie și fericire. o descărcare explozivă de emoții care se manifestă într-o reacție fiziologică de bunăstare și optimism.
Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.