SOCIAL

România CAPTIVĂ. Studiu: Ce fac, de fapt, românii în casă. Plăcut sau neplăcut?


România CAPTIVĂ. Studiu: Ce fac, de fapt, românii în casă. Plăcut sau neplăcut?

Eliza Popa | 2020-04-01 12:51

Jumătate dintre români caracterizează ca fiind mai degrabă plăcută experiența petrecerii timpului la domiciliu din ultima perioadă, caracterizată de pandemie. Dar 1 din 5 români spun că este mai degrabă neplăcută. Aceasta relevă un recent studiu al Institutului Român pentru Evaluare și Strategie - IRES.

Studiul a urmărit să surprindă în ce mod restricțiile de mișcare impuse de starea de urgență au influențat relațiile românilor cu membri familiilor lor și apropiații, dar și să evalueze comportamentul românilor pe durata în care ei au rămas la domiciliu. Aflăm din acest studiu care sunt activitățile de zi cu zi ale românilor în această perioadă și care sunt proporțiile în care fac aceste activități.

6 din 10 români au stat acasă cu partenerii de viață (soț, soți etc.), 4 din 10 cu copii, 1 din 5 cu părinții, în timp ce 12% au stat singuri și același procent cu animalele de companie. 4% au stat cu bunicii lor.  Pentru moment, pentru 7 din 10 români relațiile cu ceilalți membri ai familiei, cu care au petrecut timp în această perioadă, au rămas neschimbate. Vorbitul la telefon (95%) și privitul la televizor (90%) conduc în topul preocupărilor românilor care stau acasă. Cât privește internetul, 7 din 10 români navighează pe internet, 1 din 5 participanți la studiu a navigat pe internet peste 4 ore zilnic. Peste un sfert (26%) au petrecut pe internet între 2 și 4 ore, iar jumătate dintre cei care au folosit internetul în perioada în care au stat acasă au navigat cel mult 2 ore.

Au muncit sau au dormit

În rest, punctual, 7 din 10 români au navigat pe internet, 7 din 10 români spun că petrec timp de calitate cu membrii familiei, două treimi dintre respondenți spun că au făcut curățenie generală. De asemenea,  45% dintre cei chestionați au citit cărți, 43% declară că au făcut diferite activități în gospodărie pe care nu le realizează în mod obișnuit, 35% spun că au făcut planuri pentru reamenajarea locuinței, 32% și-au făcut planuri pentru carieră sau proiecte de viitor, 31% s-au uitat la filme online sau pe diferite platforme de streaming.

Există și oameni mnai puțin activi: 29% spun că au dormit mai mult decât de obicei (între 9 și 10 ore pe zi!). În plus, 26% au gătit mai mult decât de obicei, 18% au muncit de acasă.

Relațiile cu familia și apropiații

6 din 10 români au stat acasă cu partenerii de viață (soț, soți etc.), 4 din 10 cu copii, 1 din 5 cu părinții, în timp ce 12% au stat singuri și același procent cu animalele de companie. 4% au stat cu bunicii lor. Cu părinții au stat în proporții mai ridicate bărbații (28%) și tinerii între 18 și 35 de ani (44%). Vârstnicii sunt cei care, în ultima săptămână, au stat în cea mai mare măsură, singuri (31%).

Jumătate dintre români caracterizează ca fiind mai degrabă plăcută experiența petrecerii timpului la domiciliu din ultima perioadă, dar 1 din 5 spun că este mai degrabă neplăcută. Respondenții din mediul rural și cei cu vârsta între 31 și 50 de ani au, în proporții mai ridicate, percepții favorabile cu privire la timpul petrecut la domiciliu, în timp ce vârstnicii (cei peste 65 de ani) au, în mai mare măsură, percepții negative cu privire la restricțiile de mișcare.Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.