SOCIAL

Programul de lucru pentru eliberarea PAŞAPOARTELOR a fost prelungit cu două ore


Programul de lucru pentru eliberarea PAŞAPOARTELOR  a fost prelungit cu două ore

Z.P. | 2019-06-24 11:03

Programul de lucru cu publicul pentru eliberarea paşapoartelor a fost prelungit, începând de luni, cu două ore în Bucureşti şi în 31 de judeţe. Schimbarea survine după ce s-a constatat un trend ascendent al numărului de solicitări de paşapoarte, perioada vacanţelor de vară fiind în toi în această perioadă.

MAE precizează că de la începutul verii au fost eliberate aproximativ 135.000 de paşapoarte. "Menţionăm că, deşi normele legale în vigoare prevăd un termen de 15 zile lucrătoare pentru eliberarea paşapoartelor simple electronice, în practică acestea se eliberează în doar 10 zile lucrătoare. Perioada de emitere a documentului de călătorie românesc - 10 zile lucrătoare - este una rezonabilă la nivel european, luând spre exemplu Franţa, unde acest document se eliberează în 2-4 săptămâni sau Germania cu o perioadă de aşteptare de 4-6 săptămâni", potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Pentru evitarea aglomeraţiei la depunerea cererilor de eliberare a paşaportului, solicitanţii au posibilitatea de a se programa online, pe site-ul , iar pentru a nu mai sta la coadă pentru a ridica paşaportul a fost introdusă posibilitatea expedierii paşaportului simplu electronic prin poştă. De asemenea, cetăţenii pot verifica stadiul cererii lor la adresa , existând posibilitatea ca acesta să fie eliberat mai devreme decât termenul comunicat la depunerea solicitării.

"Amintim că începând cu data de 1 ianuarie 2019 au fost puse în circulaţie noile modele de paşapoarte electronice cu elemente suplimentare de siguranţă, fiind printre cele mai de greu de contrafăcut din lume, ceea ce presupune o perioadă specifică pentru implementarea tuturor elementelor de protecţie, unele vizibile cu ochiul liber, altele doar în anumite spectre de lumină", se mai arată în comunicat.

Elementele de securitate au la bază noile tehnologii în materie, cum ar fi desene stilizate, microtext, diferite tehnici de imprimare şi elemente optic variabile, dar şi unele realizate prin nanotehnologie. Sunt utilizate cerneluri speciale, hârtie de securitate cu filigran şi fir metalic, fir de coasere în trei culori (roşu, galben şi albastru), una dintre culori fiind fluorescentă. În masa hârtiei este inserat un fir metalic fluorescent, care, în lumină UV, reacţionează în trei culori (roşu, galben-verzui şi albastru), mai arată MAE. Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC
Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.