SOCIAL

Primăria Capitalei, PRECIZĂRI referitoare la cazul "Spitalul Gomoiu"


Primăria Capitalei, PRECIZĂRI referitoare la cazul "Spitalul Gomoiu"

Z.P. | 2019-10-31 22:42

Primăria Capitalei respinge acuzaţiile referitoare la realizarea unor lucrări supraevaluate la Spitalul Gomoiu, după informaţiile publicate de Libertatea, precizând că procedura de achiziţie pentru construirea acestui spital nu a fost făcută în mandatul actualului primar general.

"Primăria Capitalei infirmă acuzaţiile publicate astăzi de Libertatea cu privire la Spitalul Gomoiu şi dezaprobă modul de lucru al redacţiei, care nu a garantat cititorilor dreptul de a fi informaţi corect", se arată într-un comunicat de presă transmis, joi seară, de Primăria Municipiului Bucureşti.

"O clădire abandonată de doi ani de zile, unde toţi reprezentanţii mass-media realizau reportaje săptămânale privind risipa banului public a fost preluată de Administraţia Firea în anul 2016. Până în 2018, acest spital a fost finalizat, utilat, au fost angajaţi medici şi a devenit unul cele mai importante centre de tratament pentru copiii din întreaga ţară! De aceea, respingem ferm toate acuzaţiile referitoare la realizarea unor lucrări supraevaluate, având în vedere că procedura de achiziţie pentru construirea acestui spital nu a fost făcută în mandatul actualului primar general", arată PMB, potrivit News.ro.

La finalul anului 2016, primarul general Gabriela Firea a dispus Corpului de Control realizarea unui control la ASSMB, unul dintre principalele puncte care urmau să fie verificate fiind sistarea lucrărilor la Spitalul Gomoiu, mai arată sursa citată.

"Având în vedere concluziile acestui control şi măsurile stabilite, primarul general a dispus conducerii ASSMB, la finalul anului 2016, contractarea unei expertize extrajudiciare, tehnice şi economice. Au fost verificate toate documentele care au stat la baza plăţilor realizate anterior anului 2016. De asemenea, ca urmare a controlului, s-a dispus recuperarea sumei de 70.000 lei plătite către consultant în mod nejustificat", mai scrie în comunicatul PMB.

Conform aceleiaşi surse, toate lucrările executate în acest proiect au fost decontate doar pe real executat, confirmate de către diriginţi de şantier şi personal specializat, angajat la ASSMB.

"Totodată, ca urmare a finalizării expertizei, s-a constatat că fuseseră executate lucrări în valoare de 23 milioane lei de către constructor, fără ca acestea să fie incluse în proiect sau în contractul de lucrări. Ca urmare, nu au fost realizate aceste plăţi necuvenite! Deci, pentru că au fost identificate lucrări executate fără acoperire din punct de vedere contractual (aşadar realizate de constructor fără a fi prevăzute în contract), care au fost recepţionate de către consultant, acestea nu au fost plătite de PMB prin ASSMB, motiv pentru care Municipalitatea a fost acţionată în judecată de către constructor", mai arată PMB.

Reprezentanţii Primăriei subliniază că toate neregulile descoperite în urmă raportului Corpului de Control al Primarului General, Raportul Curţii de Conturi şi concluziile expertizei extrajudiciare au fost îndreptate conform prevederilor legale, pentru o cheltuire corectă şi eficientă a fondurilor publice, în interesul cetăţenilor.

Ei precizează că achiziţia publică pentru această unitate medicală a fost realizată în anul 2012, printr-o procedura „fidic galben” (proiectare şi execuţie, în urmă căruia beneficiarul primeşte spitalul la cheie).Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.