SOCIAL

MINERII din Valea Jiului au intrat în a șasea zi de PROTEST în subteran. Care sunt revendicările angajaților de la PAROȘENI și URICANI


 MINERII din Valea Jiului au intrat în a șasea zi de PROTEST în subteran. Care sunt revendicările angajaților de la PAROȘENI și URICANI

Z.P. | 2019-11-02 12:22

Minerii de la Paroşeni şi Uricani continuă, sâmbătă, pentru a şasea zi consecutiv, protestul declanşat în subteranul celor două exploatări de cărbune din Valea Jiului, cei aproape 100 de oameni solicitând elaborarea unui act normativ care să le garanteze venituri de completare sau angajarea la Complexul Energetic Hunedoara (CEH), pentru cei care vor fi disponibilizaţi la sfârşitul acestui an, informează Agerpres.

Cele două exploatări fac parte din Societatea de Închideri Mine Valea Jiului, de unde ar urma să fie disponibilizate circa 280 de persoane, de la începutul anului viitor. 

Protestul de la cele două mine a ajuns să fie cel mai lung, de acest fel, din ultimii 15 ani de minerit în Valea Jiului, a apreciat preşedintele Sindicatului „Huila", Laszlo Domokos.

Potrivit acestuia, o comisie formată din secretari de stat de la Ministerul Energiei, Ministerul Muncii, prefectul judeţului Hunedoara, conducerile administrative ale Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ) şi ale CEH, precum şi reprezentanţii sindicatelor s-a întrunit vineri după-amiază pentru a încerca dezamorsarea conflictului.

Rezultatul discuţiilor, care s-au întins până târziu, în noapte, nu i-a mulţumit pe mineri, care au spus că vor continua protestul, însă au acceptat să nu mai intre în greva foamei, în urma creionării unui plan de acţiune viitor.

„Comisia nu avea cum să rezolve situaţia şi să emită un act normativ prin care să fie acordate veniturile de completare, aşa cum prevedea fosta Ordonanţă 36. S-a căzut însă de acord asupra paşilor care trebuie făcuţi, în continuare, pentru că Guvernul actual nu mai are cum să aprobe o ordonanţă de urgenţă", a declarat liderul sindical.

El a menţionat că secretarul de stat în Ministerul Energiei, Doru Vişan, a prezentat documentaţia pe care o va propune viitorului Guvern pentru a fi aprobată într-un act normativ ce va permite minerilor să-şi primească drepturile, aşa cum s-a întâmplat şi cu alţi ortaci care au fost concediaţi colectiv, până acum.

„Protestul continuă, chiar dacă este unul atipic, pentru că oamenii nu cer salarii sau alte drepturi curente. De acest protest depinde supravieţuirea acestor oameni după ce vor fi disponibilizaţi, la sfârşitul anului. Ei au nevoie de acele venituri de completare, care îi vor ajuta să treacă peste perioada pe care o mai au până îndeplinesc condiţiile să mai iasă la pensie", a apreciat Domokos.Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.