SOCIAL

Dr. Laurenţiu Vlădău ne arată când şi cum pot fi folosite cremele pe bază de steroizi


Dr. Laurenţiu Vlădău ne arată când şi cum pot fi folosite cremele pe bază de steroizi

V.G. | 2015-03-15 21:01

În ultimii ani am început să auzim din ce în ce mai mult replici de genul „crema asta nu face bine că are steroizi”, „m-am dus la doctor şi mi-a prescris o cremă cu steroizi, dar nu m-am dat că mi se subţiază pielea”, „m-am dat cu o cremă cu steroizi şi mi-a făcut mai rău”, „nu dau copilul cu cremă pe bază de steroizi” etc. Evident, vigilenţa multor buni comercianţi şi/sau formulatori necunoscuţi nu s-a lăsat înfometată şi din această adevărată fobie a pornit o întreagă afacere de produse bineînţeles bio, naturale, fără conservanţi, fără steroizi care sunt prezentate ca având aceleaşi rezultate.

În general, aceste rezultate sunt consecinţa faptului că multe afecţiuni ale pielii se pot îmbunătăţi sau chiar vindeca după folosirea de tratamente foarte blânde care de multe ori implică doar refacerea funcţiei de barieră a pielii, lucru care se obţine prin aplicarea unui vehicul (cremă/gel/unguent) potrivit. Pentru restul există topicele pe bază de corticosteroizi. Partea bună este că a scăzut utilizarea, în general, a cremelor pe bază de steroizi în afecţiuni în care acest medicament nu este necesar, partea rea este că s-a redus complianţa (disponibilitatea de a urma un tratament) persoanelor care chiar au nevoie de aceste produse. Există afecţiuni ale pielii care nu răspund la altceva în afară de cremele pe bază de corticosteroizi. Lipsa eficienţei de multe ori este explicată de folosirea unor cantităţi prea mici sau aplicarea inconstantă a medicamentului.

Dr. Laurenţiu Vlădău, medic specialist dermatolog, Hebra Dermatologie, ne evidenţiază câteva aspecte foarte importante ale tratamentelor topice (aplicate direct pe suprafaţa pielii sau mucoaselor) pe bază de steroizi/corticosteroizi pentru a ne asigura că sunt folosite pentru o indicaţie adecvată şi în mod corespunzător şi sigur. „Eficienţa lor este bazată pe proprietăţile antiinflamatoare ale derivaţilor sintetici de cortizon. Sunt folosite în condiţii inflamatorii ale pielii (care se manifestă prin roşeaţă, exudaţie, uscăciune, scuame, cruste, mâncărime), precum dermatita de contact, seboreică, atopică, asteatotică, de stază etc., precum şi psoriazis, înţepături de insecte cu reacţie hiperergică (exagerată), diverse tipuri de urticarie etc.”, explică dr. Vlădău.

Diagnostic şi tratament

Dermatologii sunt cei mai în măsură medici să vă prescrie tratamentul în urma stabilirii unui diagnostic al suferinţei de piele. În unele cazuri şi alţi medici cu experienţă în tratarea bolilor de piele (ex. medicul de familie) pot prescrie medicamentul. În cazuri rare farmacistul vă poate recomanda o cremă pe bază de steroizi de potenţă slabă pentru înţepături de insecte, dermatite de contact etc. Evitaţi să cumpăraţi fără recomandare de specialitate creme pe bază de steroizi de potenţă medie, potente şi ultrapotente. La o simplă căutare folosind cuvinte cheie „clase dermatocorticoizi” veţi obţine liste cu denumirea substanţelor active pentru a vă orienta mai bine.

„De cele mai multe ori sunt folosite de două ori pe zi timp de 3-7 zile şi apoi o dată pe zi încă 3-7 zile la o potenţă corespunzătoare şi într-un vehicul adecvat (unguent, cremă, loţiune, soluţie), în funcţie de afecţiune şi zona de tratat. Aplicaţi o cantitate echivalentă lungimii unei falange pentru a acoperi o arie de mărimea unei palme (inclusive degete), într-un singur strat, aplicat relativ uniform, în direcţia firelor de păr, fără a freca pentru a «intra în piele». În acest fel veţi evita cu siguranţă orice efecte adverse. În cazul lipsei totale de eficienţă, după 2-3 săptămâni de tratament, discutaţi cu medicul dermatolog alternative. Printre cauzele lipsei de răspuns, pentru o afecţiune diagnosticată de dermatolog, cel mai frecvent se află utilizarea unei crema de potenţă necorespunzătoare, folosirea cu frecvenţă sau în cantitate redusă”, explică specialistul.

Beneficii

Utilizarea cremelor pe bază de steroizi pentru o boală inflamatorie diagnosticată va duce la o îmbunătăţire marcată în termen de 2-14 zile prin diminuarea inflamaţiei. În bolile cronice precum psoriazis, dermatită seboreică, dermatită atopică, de cele mai multe ori, vor apărea recurenţe. În aceste cazuri dermatologul vă recomandă un tratament de întreţinere sau alternativ la finalizarea „pulsului” de 1-2 săptămâni pentru a prelungi perioada de ameliorare. Tratamentul poate fi reluat lunar sau mai rar, în acelaşi mod, sub supraveghere.

Consecinţele folosirii necorespunzătoare

În cazul în care aceste creme sunt folosite înainte de stabilirea unui diagnostic, pot masca aspectul clasic al unei boli de piele care ulterior va fi identificată mai greu.

Utilizarea necorespunzătoare pentru o afecţiune infecţioasă a pielii (ciuperci, infecţii comune ale firului de păr, candidoză, furuncule, abcese etc.) va duce constant la o agravare a bolii din cauza încetinirii sau stopării răspunsului imun natural împotriva infecţiei, chiar dacă de multe ori se poate observa o îmbunătăţire iniţială amăgitoare. Acelaşi efect este posibil şi în cazul folosirii pe cancere ale pielii. Acneea şi rozaceea se agravează constant după aplicarea de steroizi. Folosite îndelungat şi/sau des, în cantităţi şi potenţe necorespunzătoare, pe zone extinse pot duce la atrofie (subţierea pielii), infecţii superficiale şi profunde, pierderea eficienţei şi, în cazuri extreme şi rare, tulburări hormonale apărute din cauza absorbţiei în organism şi interferenţei cu balanţa hormonală normală. Aceste lucruri pot fi evitate prin vizite şi controale la dermatolog pentru monitorizare, utilizarea de tratamente alternative sau regimuri intermitente.

Avertisment

Evitaţi să cumpăraţi fără recomandare de specialitate creme pe bază de steroizi de potenţă medie, potente şi ultrapotente.

Nu vă aşteptaţi la minuni


Dr. Laurenţiu Vlădău ne arată când şi cum pot fi folosite cremele pe bază de steroizi

„Nu vă lăsaţi amăgiţi de creme cu ingrediente «minune» sau «verzi», «naturale» sau, dacă apelaţi la ele, nu vă aşteptaţi la minuni. Dacă medicul v-a recomandat creme pe bază de steroizi/dermatocorticoizi, puneţi cât mai multe întrebări în legătură cu tratamentul, lămuriţi-vă în ceea ce priveşte indicaţia, durata, alternative, controale. Un pacient informat este pe jumătate tratat”.

dr. Laurenţiu Vlădău, medic specialist dermatologParerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC
Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.