SOCIAL

Autostrada Sibiu - Pitești, în PERICOL din cauza...GÂNDACULUI cenușiu


Autostrada Sibiu - Pitești, în PERICOL din cauza...GÂNDACULUI cenușiu

E.Ş. | 2020-01-13 23:39

După lilieci şi urşi, gândacii stau în calea construcţiei unei autostrăzi în România. Nu este o glumă, ci motivul real care ar putea duce la blocarea lucrărilor pe Sibiu-Piteşti. În zonă se află croitorul cenuşiu- o specie de gândac protejată de lege- iar traseul drumului de mare viteză ar afecta dezvoltarea sa.

Comisia Europeană a trimis României o notificare prin care anunţă că va suspenda finanţarea drumului până când vor fi remediate o serie de probleme. Printre ele, protejarea gândacului- croitorul cenuşiu. 

Lucian Bode, ministrul Transporturilor: Tehnic, noi avem termen trei luni să răspundem Comisiei Europene astfel încât acest risc să nu mai existe. Simplu. Deci nu există niciun risc să se suspende finanţarea acestui obiectiv, pentru că această finanţare încă nu a fost acordată. Acest obiectiv merge înainte.

Gândacul se află de 14 ani pe lista speciilor ameninţate dar, spun biologii, îngrijorarea celor de la Comisia Europeană nu se justifică. Eugen Niţu, doctor biolog: Morimus funereus este o specie larg răspândită şi dacă, prin absurd, ar fi periclitată de trecerea autostrăzii, ar fi sub 0,5% din populaţia ţării, estimat. Cel mai mare pericol nu este autostrada, ci tăierile masive, chiar din ariile protejate

Parcul Naţional Cozia cuprinde o suprafaţă de peste 170 de mii de hectare, iar Autostrada Sibiu-Piteşti va trece pe marginea acestuia, pe o distanţă de doar câţiva kilometri. 

De aceea, reprezentanţii parcului sunt convinşi că nici gândacul croitor şi nici o altă specie protejată nu sunt puse în pericol de construcţia viitoarei autostrăzi. 

Deşi primele studii de fezabilitate s-au făcut încă din 2008, nimeni nu a descoperit până acum eventualul pericol. 

Autostrada Sibiu-Piteşti va avea 123 de kilometri. Valoarea sa este de 1,3 miliarde de euro, iar 85% din bani ar urma să vină de la Comisia Europeană. Deocamdată proiectul nu a fost aprobat la Bruxelles, iar specialiştii spun că lucrările nu vor începe în acest an. Parerea ta...

CETATEAN
14 Ian 2020

Hai sictir tradator de tara
Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.