SOCIAL

Apel disperat al angajaților Gărzii Naționale de Mediu către ministrul Mediului Costel Alexe


Apel disperat al angajaților Gărzii Naționale de Mediu către ministrul Mediului Costel Alexe

Ion Teleanu | 2020-03-23 16:10

Imediat după ce deputatul PNL de Iași, Costel Alexe, a ajuns ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, Garda Națională de Mediu a devenit entitatea cea mai solicitată de către acesta la descinderile sale prin țară.

Însă, în realitate, Garda Națională de Mediu funcționează din inerție, adică pe avarie, ca urmare a subfinanțării instituției, dar și din cauza dotărilor precare, în special, în ceea ce privește monitorizarea poluărilor. Ca urmare acestei situații critice, angajații Gărzii Naționale de Mediu au transmis, luni, o scrisoare deschisă (vezi documentul în facsimil) ministrului Costel Alexe, în care semnalează o serie de disfuncționalități, dar și pagubele uriașe pentru mediu care conduc la punerea în pericol a vieților a mii de oameni.

„Infracțiunile de mediu înseamnă profit greu de măsurat pentru anumiți indivizi, dar și pagube însemnate pentru mediu și societate, conducând, nu de puține ori, la punerea în pericol a vieților a mii de oameni. După război, distrugerea mediului înconjurător este poate cea mai periculoasă activitate umană. În goana nebună după profit, oameni, companii și chiar unele state, în mod organizat, distrug cu bună știință lumea în care trăim, singura pe care o avem”, este avertismentul transmis Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor de către angajații GNM.

„Pe lângă remunerația necorespunzătoare acestei munci extrem de dificilă, ținând cont de complexitatea și volumul foarte mare de acte normative pe care comisarii trebuie să le cunoască și să le aplice cu precizie, vă reamintim și condițiile în care comisarii de mediu lucrează și cu ce medii și rețele se confruntă în munca lor. Și asta, având în vedere doar acest palier de acțiune și anume controlul transferului de deșeuri, care include pe lângă logistica și documentația de transfer deșeuri, partea de deșeuri, incărcătura în sine, precum și partea de instalații și fluxuri tehnologice care țin de controlul poluării…

În prezent, deșeurile au devenit o afacere de anvergură. În acest domeniu sunt angajați mulți oameni și se obțin profituri mari. Criminalitatea împotriva mediului incluzând operațiunile ilegale cu deșeuri, încep să fie considerate în sfârșit, drept delicte grave, deoarece nu numai că reprezintă un risc pentru mediu, ci sunt deseori legate de alte forme de infracționalitate, precum spălarea de bani, evaziunea fiscală, contrabanda, crima organizată. Este de necontestat faptul că infracționalitatea ecologică reală, rămasă ascunsă, este în România mult mai importantă decât cea descoperită, sesizată și cercetată administrativ sau penal și, în orice caz, incomparabilă cu cea pedepsită conform legislației în vigoare”, se mai menționează în scrisoarea deschisă adresată ministrului Costel Alexe.Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC
Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.0.0581