SăNăTATE

Sorina Pintea, principala responsabilă pentru amânarea examenului de Rezidențiat


Sorina Pintea, principala responsabilă pentru amânarea examenului de Rezidențiat

Ion Teleanu | 2019-10-30 10:44

Scandalul amânării examenului de rezidențiat, motivat prin lipsa unui ministru al Educației, ascunde amatorismul managerial al fostului ministru al Sănătății, Sorina Pintea, sau poate chiar anumite interese.

Potrivit legislației în vigoare, „cifra de școlarizare pentru rezidențiat pentru anul 2019 se aprobă prin hotărâre a Guvernului. Această cifră va fi egală cu numărul absolvenților de medicină cu diplomă de licență”. Totodată, pentru anul 2019, concursul național pentru admiterea în rezidențiat pe locuri și pe posturi se organizează în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al Ministrului Sănătătii. Ulterior, potrivit legislației în vigoare, cifra de școlarizare a rezidenților se aprobă anual prin ordin comun al ministrului Sănătătii și ministrului Educației. Premierul Viorica Dăncilă și ministrul Sănătății au anunțat că nu se poate organiza examenul de Rezidențiat pentru că nu există un ministru plin al Educației, după ce a fost demisă Ecaterina Andronescu. Numai că, această justificare a oficialilor PSD nu stă în picioare deoarece, conform legislației în vigoare, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, trebuia să emită acel ordin privind cifra de școlarizare a rezidenților, care, ulterior, ajungea la Ministerul Educației. În plus, emiterea acelui ordin se putea face încă de la 1 ianuarie 2019, dar nu s-a făcut. Ca atare, acel ordin nu a ajuns la Ministerul Educație cât timp Ecaterina Andronescu era ministru, pentru simplul fapt că Sorina Pintea nu a emis un asemenea ordin. Astfel, examentul de Rezidențiat a fost amânat, iar oficialii PSD dau vina pe președintele Klaus Iohannis, pentru că nu a acceptat înscăunarea lui Șerban Valeca ca ministru al Educației.

O dovadă că principalul vinovat de scandalul rezidențiatului este fostul ministru Sorina Pintea o demonstrează faptul că, marți, deputații au adoptat proiectul care prevede că numărul locurilor pentru rezidențiat să fie egale cu numărul absolvenților facultăților de Medicină, iar examenul de rezidențiat să aibă loc pe 8 decembrie 2019. Numai că, deputații au adoptat un amendament aparținând senatorului PSD de Maramureș Liviu Pop, cel care a luat locul de senator al Sorinei Pintea. Amendamentul acestuia a fost respins în comisia pentru sănătate dar a fost ulterior admis în plen, el prevăzând că Ministerul Sănătății organizează admiterea în rezidențiatul pe locuri și posturi prin concurs național, în a treia duminică a lunii noiembrie, iar admiterea în rezidențiatul în medicină de familie prin test de selecție, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin comun al ministrului Sănătății și al ministrului Educației. Practic, prin acest amendament, Liviu Pop a vrut să repare greșeala Sorinei Pintea, și anume aceea că examenul de rezidențiat trebuia să aibă loc pe 17 noiembrie, și nu pe 8 decembrie, ca urmare a neemiterii acelui ordin comun.



Parerea ta...

NEVăZăTOARE
30 Oct 2019

Sorina Pintea! Oaia neagra a PSD-lui.
Doresc sa comentez



(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC
Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.