SăNăTATE

PREVENȚIA cancerului de sân începe din adolescență. Cum se face AUTOEXAMINAREA sânilor


PREVENȚIA cancerului de sân începe din adolescență. Cum se face AUTOEXAMINAREA sânilor

Z.P. | 2019-11-01 00:08

Una din nouă femei va dezvolta un cancer mamar în timpul vieții, însă, depistat din timp, rata de vindecare este de 98%. Cancerul de sân apare la femei din ce în ce mai tinere, iar 70% dintre cancere sunt depistate prin autoexaminare. Sunt informații pe care orice femeie ar trebui să le știe și, mai ales, orice femeie tânără, deoarece prevenirea cancerului mamar începe din adolescență, în special prin prevenirea unor factori de risc.

Autopalparea este metoda cea mai rapidă pentru depistarea oricărei schimbări la nivelul sânilor și trebuie efectuată după perioada de menstruație (între zilele 5 și 10 ale ciclului menstrual), când sânii nu mai sunt tensionați.

”Începeți prin a privi sânii în oglindă, ținând ambele mâini în șolduri, apoi ambele mâini ridicate. Trebuie să urmăriți orice fel de modificare apărută în forma sau dimensiunea sânilor, o excrescență pe sân, schimbări ale aspectului pielii (încrețitură, gropiță, roșeață, aspect de coajă de portocală), retracția mamelonului. Pentru autopalpare, folosiți vârfurile degetelor, cu degetele întinse. Presiunea trebuie să fie suficient de puternică pentru a simți și zonele profunde. Mișcările trebuie să fie cât mai diverse: concentrice, radiale și de sus în jos. Ținând mâna întinsă, palpați zona laterală a sânului și apoi zona axilei- trebuie remarcată orice umflătură neobișnuită a a acestei zone, orice inflamare sau mărire a nodulilor limfatici”, a explicat dr. Gabriela Coman.

Mamelonul trebuie, de asemenea, verificat. ”Trebuie să fiți atenți la apariția vreunei eczeme sau iritații, dacă este tumefiat, dacă a început să crească în altă direcție decât cea normală, dacă începe să se retragă în interior, dacă apare vreo încrețitură, schimbare a texturii sau culorii, ori dacă există scurgeri”, a mai spus ginecologul, citat de scoalapacientilor.ro.

Sânii pot fi examinați și când faceți duș, deoarece sunt mai relaxați, iar eventualele modificări pot fi observate mai ușor.Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.