SăNăTATE

MIGRENA. Cauze și TRATAMENTE de ultimă generație


MIGRENA. Cauze și TRATAMENTE de ultimă generație

E.Ş. | 2020-02-13 23:58

Specialiștii consideră că migrena este a treia boală ca prevalență și prima cauză de dizabilitate din lume la persoanele sub 50 de ani. O suferință în tăcere și o durere zilnică care duce de multe ori la depresie severă. Din păcate, în prezent, 12% din populația lumii suferă de migrene, femeile fiind mult mai afectate decât bărbații.

Ce este migrena și care sunt cauzele ei

Migrenele reprezintă o formă de cefalee (durere de cap) primară (adică nu este cauzată de o altă patologie), de obicei de intensitate moderată până la severă, frecvent unilaterală (pe o singură parte a capului) şi pulsatilă (zvâcnește). Este agravată de activitatea fizică şi acompaniată de simptome vegetative precum greaţă, vărsături, fotofobie şi fonofobie. Din fericire, chiar dacă această boală nu poate fi complet vindecată, tratamente de ultimă generație au apărut și în țara noastră.

În aproximativ un sfert din cazuri, durerea este precedată de aură, reprezentată cel mai frecvent de vederea unor puncte luminoase sau linii în „zig-zag”, sau de senzații de amorțeală sau furnicături. Boala are o componentă genetică importantă, riscul copilului să o moștenească fiind de aproximativ 50%.

Sunt mai multe teorii cu privire la cauzele migrenelor. Teoria acceptată în momentul de față este cea a unei stari de hiperexcitabilitate la nivelul cortexului cerebral (în faza de aură migrenoasă), care induce modificări inflamatorii ce activează sistemul trigemino-vascular (ce conduce senzația de durere). O teorie mai veche afirmă că dilatarea vaselor cerebrale stimulează ramuri ale nervului trigemen provocând durerea.

Există tratament pentru migrenă?

Tratamentul medicamentos al migrenei este de două feluri, însă niciunul nu vindecă migrena definitiv. Tratamentul preventiv este recomandat atunci când există mai multe atacuri migrenoase într-o lună, sau acestea sunt de intensitate severă. În acest sens se recomandă: betablocante, antidepresive sau antiepileptice. Injecțiile cu toxină botulinică pot ameliora simptomatologia  pacienților cu migrena cronică, însa au un cost ridicat și trebuie repetate la interval de 2-3 luni.

Tratamentul în atacul migrenos cuprinde antialgicele uzuale: aspirina, paracetamol, AINS (antiinflamatoare nesteroidiene) sau combinații medicamentoase (de exemplu aspirina+paracetamol+cafeina) care sunt mai eficiente decât medicamentele luate separat, dar care administrate timp îndelungat pot produce cefalee de abuz medicamentos. O clasă specială de medicamente, recomandate atunci când antialgicele uzuale nu sunt eficiente, este cea a triptanilor. Acestea sunt vasoconstrictoare și nu pot fi administrate pacienților cu boli cardiace sau hipertensiune arterială necontrolată.

Tratament de ultimă generație pentru migrenă

Deja celebru peste hotare, dispozitivul antimigrenelor Cefaly a ajuns in Romania. Cefaly este un stimulator electric nervos transcutanat al nervului cranian trigemen. Designul specific al dispozitivului Cefaly Dual îi permite să ia contact cu terminațiile nervoase ale celei mai importante ramuri a nervului actionând asupra sistemului nervos central, la nivelul căruia restabilește un metabolism normal, ceea ce duce la o îmbunătățire a pragului de declanșare a migrenei.

Este o terapie complet neinvazivă si neiradiantă, lansată și aprobată pentru prevenția migrenei din 2014, iar în septembrie 2018 a fost lansat în Europa ultimul dispozitiv de acest fel, Cefaly Dual, eficient atât în acut, cât și în prevenție, Centrul Medical Emerald fiind în acest moment singura clinică din România care îl pune la dispoziția pacienților săi.Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.