POLITICă

Klaus Iohannis, CRITICAT DUR în presa germană: "Ar trebui să prezinte scuze numaidecât!"


Klaus Iohannis, CRITICAT DUR în presa germană: "Ar trebui să prezinte scuze numaidecât!"

Z.P. | 2020-05-15 17:55

Într-un comentariu intitulat „Pas cu pas - dar în ce direcție?”, apărut vineri în publicația germană Deutsche Welle, președintele Klaus Iohannis este îndemnat șă-și ceară scuze pentru discursul naționalist recent pe tema 'ruperii Ardealului'. Ar fi „o dezamăgire cruntă” ca Iohannis să treacă la un discurs populist-naționalist, notează publicația.

„Acum șase ani, Klaus Iohannis se pregătea să fie președintele României. Unul din laitmotivele campaniei sale electorale avea să devină ”viral”: ”pas cu pas”, repeta el cu orice ocazie, urma să treacă la introducerea reformelor atât de necesare, în spirit european, democratic, transatlantic, respectând valorile noastre comune. Ca membru al respectatei minorități a sașilor ardeleni, Iohannis a fost văzut de majoritatea românilor ca un purtător de speranță pentru o politică nouă, care urma să elibereze țara din ghearele politicienilor postcomuniști și baronilor locali corupți.

Adversarii săi principali declarați, așa-zișii socialdemocrați din PSD și acoliții lor, au încercat, din 2014 încoace, să-l blocheze și să-l denigreze, să-l calomnieze și să-l defăimeze în repetate rânduri. Iohannis i-a contrat, unde a putut, și i-a demascat pe agitatorii naționaliști-populiști și anti-europeni din PSD ca ”accident al democrației”. Un mesaj cu rezonanță atât în rândul adepților săi, cât și al partenerilor din UE. Acum însă, Klaus Iohannis a alunecat el însuși în smârcul naționalist-populist. Ocazia o cunoaștem prea bine: bâlbele din parlament față de proiectul nou de lege al UDMR vizând autonomia Ținutului Secuiesc.

Președintele a înfierat cu mânie patriotardă presupusele înțelegeri secrete dintre PSD, UDMR și premierul ungar Viktor Orban, care ar fi avut ca scop să se ”dea Ardealul ungurilor”. În campania prezidențială din 2014, același Klaus Iohannis avea o părere tranșantă în legătură cu teoria conspiraționistă a ”ruperii Ardealului”, pe care o considera ”un cretinism”. Acum, iată că a ajuns să folosească aceeași monedă politică de schimb.

Că premierul ungar se joacă sistematic cu focul în regiune face parte din arsenalul politicii sale periculoase ”pan-maghiare”. Și nu e o noutate că naționaliștii de toate culorile din România nu se dedau de la cele mai stranii replici. Dar ce l-a iritat oare pe Iohannis într-atât încât să-și piardă cumpătul și să intre în meandrele naționalismului românesc? El, pro-europeanul atât de pragmatic și sobru, trebuia să fie conștient de faptul că printr-un discurs strident anti-maghiar nu face altceva decât să deschidă robinetul pentru o revărsare a resentimentelor istorice la Budapesta și București, reizbucnite la 100 de ani de la Tratatul de la Trianon, prin care a fost consemnată împărțirea Ungariei după Primul Război Mondial și alipirea Transilvaniei de România.

Sau poate știe Iohannis ceva despe evoluții care ar putea constitui un pericol real pentru unitatea României? Și dacă știe: de ce nu spune nimic? De ce alunecă - pas cu pas - în mocirla naționalist-populistă, pe care a vrut s-o sece cândva? Am fi dorit să aflăm detalii de la președinte, dar dubla noastră solicitare pentru un interviu DW a fost tratată cu un ”nu” lapidar.

E limpede: un politician pro-european, pe deasupra laureat al Premiului Carol cel Mare ”pentru merite europene” în tradiția unor Monnet, Adenauer, Churchill sau Havel, nu are voie să-și piardă stăpânirea de sine. Dacă a fost un derapaj singular, Iohannis ar trebui să prezinte scuze numaidecât. În Europa crește numărul politicienilor populiști și naționaliști - ar fi o dezamăgire cruntă ca Iohannis să-și fi găsit o nouă patrie politică în acel cotlon. Și ar fi o catastrofă pentru stabilitatea atât de fragilă în regiune”, noteaza Deutsche Welle. Parerea ta...

COMISARUL PARAIPAN
15 Mai 2020

dupa cum l-a lasat pe Orban sa-si construiasca guvernul cu acest pedofil Predoiu amantul lui Udrea din Plescoi incepe sa devina foarte clar ca in realitate Romania este condusa de MAFIA lui SORoS prin consilierul prezidential Sandra Pralong si restul de slugoi ai lui SOROS dupa cum urmeaza:-Eduard Hellvig și Mihai Răzvan Ungureanu la serviciile secrete,• Renate Weber – consilier al președintelui corupt Traian Băsescu, (2004 – 2005) europarlamentar PNL.si foarte multi altii din grupul globalistilor SOROS
CONSTANTIN
15 Mai 2020

DW mai bine sa si vada de propria gospodarie.Are memoria istoroca scurta si incalcita.Auitat de micul act intelegerre secreta dintre ministri german si sovietic?Auitat de zecile de mii de ardeleni ucisi de hortisti!!!Statului Roman cand i se va plati despagubiri si scuze publice pentru ce s aintamplat atunci??IPresedintele roman a avut dreptate -a si aparut in Parlament dovada intelegerii dintre psd,alde si asociatia maghiarillor /udmr /Germania de ce tolereaza asemene articole in presa scrisa ??Germania are interesul ca in Romania sa fie haos saracie si sovinism???
VIOREL
16 Mai 2020

Doar ce corupti si cei ce sunt in slujba tarului Putin il pot suspecta de nationalism pe Iohanis. Fereste-ne Doamne de dusmanii din afara ,ca avem destui tradatori in tara ce fac diversiuni si lanseaza zilnic fumigene ca sa batem pasul pe loc...si sa ramanem o prada usoara !
Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.