POLITICă

Directorii „intangibili” de prin ministere, „frâna” nevăzută de care se va lovi Guvernul Orban dacă nu ia urgent măsuri


Directorii „intangibili” de prin ministere, „frâna” nevăzută de care se va lovi Guvernul Orban dacă nu ia urgent măsuri

Z.P. | 2019-11-08 13:01

Noul Guvern PNL, condus de premierul Ludovic Orban, a trecut deja la primenirea conducerilor de prin ministere, primul pas fiind înlăturarea a aproape 40 de secretari de stat rămași la butoane din guvernarea PSD.

Toate bune și frumoase, doar că o schimbare adevărată ar trebui să meargă mult mai în profunzime, în eșaloanele doi și trei, acolo unde se află, betonate de decenii pe posturi grase, adevăratele frâne care blochează orice decizie politică de la vârf.

De exemplu, în Ministerul de Finanțe sunt șefi de direcții care au supraviețuit sub orice ministru, în orice condiții și cu orice mijloace.

Unul dintre cele mai importante posturi din Ministerul Finanțelor – și, de altfel, din orice minister - este cel de șef al Direcției Juridice, ocupat din timpuri imemoriale de Ciprian Badea, un personaj controversat, abonat la Consilii de Administrație bănoase și al cărui nume a fost implicat, la un moment dat, în celebrul dosar DNA privind evaziunea de 600 milioane de lei de la Murfatlar. Asta pentru că făcuse parte din Comisia pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor din Ministerul Finanţelor Publice, iar evaziunea se petrecuse chiar sub ochii acestei comisii, acuzau procurorii DNA.

În acest dosar, Badea, alături de alți tartori de prin Finanțe, a fost urmărit penal, în 2016, fiind plasat o vreme chiar și sub control judiciar.

Culmea, pe toată perioada acestor proceduri judiciare, beneficiind, se vede treaba, de „proptele” invizibile pentru un ochi neavizat, Ciprian Badea a rămas neclintit pe post și a continuat să își desfășoare netulburat de niminei activitatea.

Mai mult, „intangibilul” Badea și-a menținut în toți acești ani și poziția de membru în Consiliul de Administrație de la CEC Bank, calitate în care câștigă, an de an, în jur de 270.000 de lei. Plus ce o mai fi „ciugulit” de pe la Loteria Națională, unde a fost membru în CA pentru o perioadă.

Pe lângă sumele astea, venitul anual de 140.000 de lei, pe care îl încasează ca director general în MFP, pare aproape un mizilic.

Pe partea de imobiliare, Badea deține 4 terenuri, care însumează mai multe mii de metri pătrați, în comuna Vișinești, județul Dâmbovița, localitate unde are și o casă de vacanță de 166 mp.

La aceste se mai adaugă două apartamente în București, de 41mp și, respectiv, 74 mp.

Recent, senatorul Daniel Zamfir, președintele Comisiei economice din Senat și autorul unor apreciate inițiative legislative în sprijinul datornicilor la bănci, îl evoca cu neplăcere pe directoru Ciprian Badea, de care s-a „ciocnit”la sediul Ministerului de Finanțe.

Pledez în fața ministrului că noul indice trebuie să se aplice și creditelor în curs. Intervine agresiv, tipând la mine (totuși, fără aroganță, sunt președinte de comisie în Senatul Romaniei, mă gândesc cum se poartă dânsul cu subalternii), directorul de la juridic din Minister: „Ne dau în judecată băncile că le afectăm profitul!". Îi temperez tonul, o dă pe încălcarea Constituției. Invocă în mod greșit Legea Dării în plată crezând că mă pune la pământ. (…) Omul nu e doar căpos, am această convingere! Dl. director Ciprian Badea, un personaj controversat, reprezintă interese. Și e într-un mega conflict de interese. E membru în Consilii de administratie la bănci…”.

Ăsta e omul, iar noul premier și miniștrii lui ar trebui să dea mai apăsat cu mătura prin ministere, poate așa reușim și noi, și ei, să scăpăm de numitul Badea și de restul „frânelor” de prin instituțiile statului.Parerea ta...

HAHALERE
08 Noi 2019

Mare greutate . Sa de drumul la tiparnita de bani Fara numar . Plateste morocarul de Teodioriciiii bancheta
PASCAL
09 Noi 2019

Sa faca curatenie si in Ministerul Finantelor daca vor sa nu se loveasca de super birocratia impusa de gasca directorilor "mamuti" ce se lauda ca sunt intangibili si vor schimba si actuala conducere fara sa fie schimbati. Iar apoi sa treaca si pe la societetatiile din subordinea ministerului. Directorii de la acestea sunt sustinuti de prietenii lor " mamutii" ministerului. O gasca ca un domino unde piesele cad una dupa alta.
LICA GANE
11 Noi 2019

Il cunosc de cca 15 ani pe Ciprian Badea. Este un profesionist desavarsit si de o corectitudine exagerata. E foarte posibil ca smecherii si mafiotii sa se impiedice de el. Autorul articolului vorbeste de cazul Ivanescu Murfatlar si il intreb: ai tu habar daca cei din finante (badea, vizoli, lascu,...) au macar cea mai mica vina in acel caz? Astfel de articole dictate/platite/fortate/inventate/pline de veninul unor frustrati/ nu fac cinste autorului si nu reprezinta presa.
Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.