POLITICă

Alegerile locale, sub semnul întrebării! Ce cred principalii lideri politici


Alegerile locale, sub semnul întrebării! Ce cred principalii lideri politici

E.Ş. | 2020-03-19 23:53

Pandemia de coronavirus nu are efecte doar în sistemul sanitar și în economie, ci și în politica din perioada următoare. Tot mai mulți lideri politici pun sub semnul întrebării posibilitatea organizării alegerilor locale în contextul situației actuale.

Întrebat la B1TV dacă este de părere că alegerile locale ar trebui amânate, Marcel Ciolacu a răspuns: "Vom vedea cum decurg lucrurile. Am văzut ce s-a întâmplat în Franţa. A fost un fiasco forţarea alegerilor locale în acest context, s-a şi anulat turul doi din Franţa. Cred că mai avem timp să discutăm aceste lucruri, să vedem în ce parte se îndreaptă... Este o opţiune şi amânarea alegerilor locale", relatează Agerpres.

Mult mai ferm, preşedintele Pro România, Victor Ponta, a declarat, marţi, că alegerile locale programate în luna iunie în România trebuie amânate pentru septembrie.

"Războiul contra Epidemiei de Coronavirus este tot ce contează acum/grija faţă de oamenii afectaţi direct şi indirect/măsurile pentru asigurarea serviciilor de sănătate, pensii, salarii, educaţie - în această perioadă de criză! Alegerile locale programate în luna iunie în România trebuie amânate pentru septembrie, acum nu este timp de bătălii politice şi campanii electorale - totul trebuie să fie despre Războiul contra Epidemiei de coronavirus - şi despre măsuri contra crizei economice!", a scris Ponta pe Facebook.

Și UDMR consideră că alegerile locale ar trebui amânate cu şase luni, în condiţiile în care prioritatea momentului este protejarea sănătăţii populaţiei şi reducerea efectelor provocate de epidemia de COVID-19, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor.

"Prioritatea numărul unu trebuie să rămână sistemul de sănătate al oamenilor şi încercarea de a întârzia răspândirea virusului, ca să nu putem presiune prea mare pe sistemul sanitar, pe instituţiile statului. Nu ne rămâne altceva decât să respectăm indicaţiile specialiştilor şi deciziile autorităţilor. Aceasta este prioritatea numărul unu. După aceea, economia - ce facem cu întreprinderile mici şi mijlocii, fiindcă acolo este baza, şi cât de repede trebuie să iasă Guvernul cu nişte măsuri şi după aceea putem să ne gândim şi la alegerile locale, dar nu în iunie", a argumentat liderul UDMR.

Potrivit acestuia, conform previziunilor făcute de specialişti, modelelor statistice, dar mai ales de evoluţie a situaţiei în diferite ţări ale lumii, "nu există nicio şansă să existe alegeri locale în condiţii decente, normale".

"De aceea, din punctul nostru de vedere, o amânare de până la şase luni este o soluţie rezonabilă, undeva la sfârşit de septembrie-început de octombrie vor fi organizate aceste alegeri, nu împreună cu alegerile parlamentare, bineînţeles. Mai trebuie o lege organică, aşa cum este prevăzut în Codul Administrativ", a adăugat Kelemen Hunor.

O altfel de soluție pentru posibilitatea organizării de alegeri locale propune fostul președinte, Traian Băsescu. Acesta crede că alegerile locale și parlamentare ar trebui să se desfășoare în ciuda pandemiei de coronavirus. Totuși, menționează Băsescu, Guvernul și STS ar trebui să pregătească votul electronic și cel prin corespondență.

„Nu există nicio motivație să nu se voteze, cu atât mai mult cu cât știind situația obiectivă, Guvernul, STS-ul, n-au decât să pregătească România pentru votul prin corespondență, pentru votul electronic și așa mai departe.

Nu există scuză, să nu faci alegeri pentru că avem o epidemie foarte gravă, dar o epidemie, în condițiile în care abia ești în luna martie, alegerile sunt în octombrie-noiembrie, ai tot timpul din lumea asta să pregătești votul electronic și votul prin corespondență„, a declarat Băsescu la Realitatea Plus, conform stiripesurse.ro.Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC
Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.0.0565