MONDEN

DOLIU în muzică: A murit o mare actriță și cântăreață franceză


DOLIU în muzică: A murit o mare actriță și cântăreață franceză

E.Ş. | 2019-11-03 16:19

Actrița și cântăreața Marie Laforêt, reprezentantă a Noului Val francez, a murit la vârsta de 80 de ani, sâmbătă, în Genolier, Elveția, a anunțat duminică familia acesteia, fără să precizeze cauzele decesului, potrivit Le Monde, preluat de Mediafax.

Marie Laforêt, celebră pentru hituri precum "Vendanges de l’amour" și "Viens", pe numele real Maïtena Doumenach, s-a născut pe 5 octombrie 1939, la Soulac-sur-Mer, în Gironde.

După cel de-Al Doilea Război Mondial, familia s-a mutat în nordul Franței, apoi la Paris. Atrasă ulterior de artele dramatice, tânăra Maïtena s-a înscris la concursul "S-a născut o stea", organizat de postul Europe 1 în 1959. Atunci a remarcat-o regizorul Louis Malle, care i-a oferit un rol în filmul "Liberté", ce nu a mai fost lansat.

A debutat în cele din urmă în "Plein Soleil", de René Clément, în care a apărut alături de Alain Delon.

După o primă invitaţie la Festivalul de la Cannes în 1959, a obţinut foarte multe roluri. S-a căsătorit cu regizorul Jean-Gabriel Albicocco, jucând apoi în două dintre filmele acestuia, "Fille aux yeux d’or" (1961) şi "Le Rat d’Amérique", unde a apărut alături de Charles Aznavour. După ce a jucat în "Fille aux yeux d’or" (Fata cu ochii de aur), acestă expresie i-a devenit supranume.

A mai jucat în filme precum "Joyeuses Pâques", "Flic ou voyou", de Georges Lautner, cu Jean-Paul Belmondo, "Les morfalous", de Henri Verneuil, "La chasse à l’homme", de Edouard Molinaro, "Fucking Fernand", de Gérard Mordillat, "Tangos, l’exil de Gardel", de Fernando Solanas (premiul juriului la Veneția 1985).

În 1963, a debutat muzical cu piesa "Les vendanges de l’amour", de Danyel Gérard, care a avut un succes imediat. Au urmat hituri precum "Ivan, Boris et moi", "Il a neigé sur Yesterday" (omagiu adus The Beatles), "Viens sur la montagne", "Marie douceur, Marie colère", "Que calor la vida" și turnee în lumea întreagă.

La vârsta de 3 ani, a mărturisit artista 35 de ani mai târziu, a fost violată de un vecin: "a fost imposibil să vorbesc despre acest lucru timp de decenii". Actrița a mai spus că acest lucru oribil care i s-a întâmplat a determinat-o apoi să aleagă o meserie publică, care nu corespundea timidității naturale de care suferea.

În anii 1970, Marie Laforêt devine pionieră a genului World Music, inspirat in folk-ul american și european. A renunțat treptat la înregistrări, și-a scris propriile cântece, o carte de succes, "Contes et légendes de ma vie privée".

Instalată la Geneva, Marie Laforêt a deshis o galerie de artă.

Căsătorită de cinci ori, Marie Laforêt a avut trei copii, cu omul de afaceri Judas Azuelos și cu omul de afaceri și colecționarul de artă Alain Kahn-Sriber. Lisa Azuelos, regizoarea filmului "LOL", cu Sophie Marceau, vorbea despre relațiile dificile cu mama sa, care a și mărturisit că a fost câteodată mai puțin implicată în viața copiilor.Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.