EXTERNE

Vladimir Putin, întâlnire cu Erdogan în contextul conflictului din Siria


Vladimir Putin, întâlnire cu Erdogan în contextul conflictului din Siria

Z.P. | 2019-10-22 10:56

Vladimir Putin urmează să-l primească pe omologul său turc Recep Tayyip Erdogan marţi pentru discuţii despre viitorul conflictului sirian, în timp ce un armistiţiu intermediat de Statele Unite urmează să expire în cursul nopţii, relatează DPA.

Statele Unite, care la fel ca Turcia sunt membre ale NATO, au căutat să împiedice un avans al Ankarei în teritoriile deţinute de kurzi în nord-estul Siriei în urma retragerii trupelor americane.

Armistiţiul de 120 de ore urmează să expire marţi noapte.

Discuţiile lui Putin cu Erdogan urmează să se concentreze pe "normalizarea situaţiei" în nord-estul Siriei, a declarat Kremlinul într-un comunicat.

Discuţiile ar urma să aibă loc în oraşul Soci, din sudul Rusiei.

Ofensiva Turciei, care a început la începutul acestei luni în apropierea graniţei sale, a vizat teritorii deţinute de militanţii kurzi, pe care Turcia îi condamnă că sprijină terorismul.

Grupurile kurde au căutat să înfiinţeze un stat autonom, Kurdistan, cu teritorii în Siria, Turcia şi Irak.

Rusia şi Turcia, care sprijină părţi opuse în războiul civil sirian, au format o alianţă delicată în ultimul an şi susţin crearea de zone civile sigure, iar Turcia a achiziţionat un puternic sistem rusesc antiaerian, S-400, ceea ce irită celelalte state membre ale NATO.

Rusia, cel mai puternic sprijin militar al statului sirian, în mod tradiţional s-a opus operaţiunilor în ceea ce consideră a fi teritoriul suveran al Siriei.

Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a declarat cu o zi înainte de întâlnirea dintre Putin şi Erdogan că incursiunea Turciei a permis teroriştilor să evadeze din închisori, sporind îngrijorarea că combatanţii extremişti s-ar putea întoarce în ţările de origine, inclusiv în Rusia.Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.