EXTERNE

VIETNAM. Fostul ministru al Apărării, condamnat la patru ani de închisoare pentru corupție


VIETNAM. Fostul  ministru al Apărării, condamnat la patru ani de închisoare pentru corupție

Marian Gârleanu  | 2020-05-22 14:30

Fostul ministru adjunct al Apărării Naționale din Vietnam, Nguyễn Văn Hiến, a fost condamnat în 21 mai 2020 la patru ani de închisoare pentru lipsa de responsabilitate, care a avut consecințe grave în gestionarea terenurilor din domeniul apărării.

Împreună cu fostul ministru Văn Hiến, a mai fost condamnat de către Curtea Militară Navală și Đinh Ngọc Hệ, director general adjunct al Corporației Thái Sơn din cadrul Ministerului Apărării Naționale și președinte și director general al JSC pentru Dezvoltare și Investiții Thái Sơn, la 20 de ani de închisoare pentru că a acționat în mod fraudulos închiriind prin falsuri în acte publice, un lot de terenuri marine din zona HCM (Saigon) City.

Deasemenea Bùi Như Thiềm, fost șef al Diviziei Economie la Marina Poporului, a primit nouă ani de închisoare pentru complicitate. Iar Bùi Văn Nga, fost director al Serviciului Hài Thành și al Companiei de Turism al Insulelor Mării afost condamnat la 8 ani de închisoare. Đoàn Mạnh Thảo, fost șef al diviziei de finanțe a Marinei și Trần Trọng Tuấn, director adjunct al Serviciului Hải Thành și Sea Island Tourism, au fost condamnați la șapte și respectiv patru ani de închisoare pentru încălcarea reglementărilor privind gestionarea terenurilor.

Phạm Văn Diệt, director general al companiei de acțiuni Đức Bình Group și director general al producției Yên Khánh, Trading Company Limited și Vũ Thị Hoan, directorul companiei Yên Khánh Production, Trading Service Limited Company și director al companiei Yên Khánh Hải Thành Limited au primit 15, respectiv șapte ani de închisoare.

Potrivit instanței, ca funcționar de conducere, fostul ministru Hiến nu a reușit să își îndeplinească sarcinile de conducere. Ttotodată i s-a interzis să mai dețină funcții în organizații timp de trei ani după terminarea mandatului de 4 ani de închisoare.

Conform verdictului Procurației Militare Centrale, când Hiến a fost ministru adjunct al apărării și comandant al Marinei Populare din Vietnam, el a aprobat utilizarea terenurilor de apărare din HCM City în scopuri economice, fără a verifica informațiile furnizate de către subordonați. Aceasta a încălcat reglementările Ministerului Apărării și ale Guvernului, precum și Legea funciară din 2013.

Hiến nu a reușit să supravegheze contribuțiile financiare și a ignorat ordinele Ministerului Apărării. Acestea includeau datoria sa de a verifica motivul pentru care a fost acordată autorizația unui director al companiei Hải Thành, pentru a semna contracte de risc.

 Lucru care a determinat partenerii să utilizeze certificate de drepturi de utilizare a terenurilor pentru a răscumpăra ipotecile,  dar și pentru a schimba natura proprietății iar mai apoi terenurile să fie transferate către terți.

Đinh Ngọc Hệ și Bùi Như Thiềm au fost acuzați că au acționat în mod fraudulos prin falsificarea semnăturilor pentru a transfera drepturile de utilizare a terenurilor de la Compania Hải Thành către Compania Yên Khánh Hải Thành, iar terenurile în cauză au fost, mai apoi, folosite ca garanție pentru împrumuturi bancare.

Drept urmare, Marina a pierdut dreptul de a gestiona și de a folosi trei loturi de teren timp de 49 de ani, provocând pierderi la bugetul de stat de 939 miliarde VND (40 milioane USD).Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.