EXTERNE

Tragedia celor 39 de victime din TIR, văzută de autoritățile din Vietnam și Marea Britanie


Tragedia celor 39 de victime din TIR, văzută de autoritățile din Vietnam și Marea Britanie

Ion Teleanu | 2019-11-02 14:45

În primele ore ale zilei de sâmbătă, 23 octombrie – în jur de 01.40, ora Hanoiului - când aproape tot Vietnamul dormea, veștile venite din Marea Britanie aveau să cadă ca un trăsnet asupra familiilor ce aveau rude între cele 39 de cadavre descoperite într-un TIR, în sudul orașului englez Grays, Essex.

În schimb, toată suflarea vietnameză a așteptat cu nerăbdare să afle dacă trupurile celor care au murit în condiții oribile, erau într-adevăr rudele lor dispărute.

Toți cei 39 sunt originari din două provincii sărace ale Vietnamului

Ulterior, Poliția din Regatul Unit avea să confirme că trupurile celor 39 de victime erau de naționalitate vietnameză. Deși identificările formale ale celor mai multe dintre victime sunt încă în derulare, se pare că cei mai mulți sunt din provinciile Nghệ An și Hà Tĩnh.

Călătoria lor pentru o viață mai bună a început cu mai multe luni de zile în urmă, ultima etapă a acestei călătorii a început luna trecută, încheindu-se cu 10 zile mai târziu într-un recipient frigorific rece și întunecat, parcat într-o proprietate industrială din sudul orașului englez Grays, Essex.

Primul ministru britanic, Boris Johnson, a fost alături de șeful poliției din Essex, Ben-Julian Harrington și de secretarul de Departament, Priti Patel, și au depus flori în memoria victimelor, în timpul unei vizite la Birourile Consiliului Thurrock din Grays, Marea Britanie.

Comandantul adjunct al poliției din regiune a declarat, recent, că ofițerii lor sunt aproape siguri că toate victimele sunt vietnameze.

„În acest moment, credem că victimele sunt resortisanți vietnamezi și suntem în contact cu guvernul vietnamez. Suntem în contact direct cu o serie de familii din Vietnam și Marea Britanie și credem că am identificat familii pentru unele dintre victimele a căror călătorie s-a încheiat cu această mare tragedie pe țărmurile noastre", a declarat secretarul ACC, Tim Smith.

Ministerul de Externe și Securitatea din Vietnam, implicate cu toate forțele în acest caz

Sâmbătă 23 octombrie, Ministrul vietnamez de Externe, Phạm Bình Minh, a comunicat pe Twitter: „Se crede că vietnamezii sunt printre 39 de migranți care au fost găsiți morți într-un camion din Essex. Cu cea mai profundă durere, aș dori să întreaga mea compasiune și sincere condoleanțe familiilor victimelor. Vietnamul va continua să colaboreze îndeaproape cu autoritățile competente ale Regatului Unit în acest caz”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Vietnam Lê Thu Hằng, a afirmat: „Aceasta este o tragedie umanitară gravă. Suntem profund întristați de incident și dorim să ne exprimăm condoleanțele noastre din tot sufletul, familiilor victimelor. Ne dorim ca toți aceștia să depășească în curând marea durere provocate de nemaipomenita tragedie. Încă din primele zile, Ministerul Afacerilor Externe din Vietnam a instruit Departamentul Consular și Ambasada Vietnamului din Marea Britanie să lucreze în strânsă coordonare cu autoritățile centrale și locale vietnameze și britanice, să ofere toate informațiile relevante, să deschidă linii de comunicare prompte. Să întreprindă măsuri de protecție a cetățenilor, după caz, dacă există resortisanți vietnamezi implicați în acest caz. Ambasada a transmis, de asemenea, documentele de identificare ale Poliției Britanice autorităților vietnameze pentru verificarea încrucișată. Ministerul Securității Publice vietnameze și poliția britanică au colaborat strâns pentru a verifica identitatea victimelor suspectate de a fi resortisanți vietnamezi și vor publica rezultatele cât mai curând posibil. De asemnea, Vietnamul condamnă cu tărie traficul de persoane și consideră că este o crimă gravă supusă pedepselor stricte internaționale. Vietnamiul face apel la țările din regiune și din întreaga lume să intensifice cooperarea în combaterea traficului de persoane, pentru a preveni reapariția unei astfel de tragedii. Suntem recunoscători că guvernul britanic și altor autorități care au condus activ ancheta, au furnizat în timp util informații de identificare și au lucrat în strânsă coordonare cu autoritățile competente vietnameze. Sperăm că partea britanică va finaliza curând ancheta pentru a-i aduce pe cei responsabili de această tragedie în fața justiției".

Până în prezent, un singur bărbat, Maurice 'Mo' Robinson, din Craigavon, Irlanda de Nord, a fost acuzat de omorul celor 39 de oameni.

O serie de alte persoane conectate la compania de transport pe care victimele erau transportate au fost chestionate de poliție. Doi detectivi sunt pe numle a doi frați, Rohan și Christopher Hughes, tot din Irlanda de Nord.

De asemenea, Poliția din Vietnam a arestat alți doi suspecți, de cetățenie vietnameză, în legătură cu traficul de persoane.


Mai multe imagini:Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.