EXTERNE

Se întâmplă în afara pandemiei: Habar n-ai care e ȚARA ce tocmai a intrat în NATO


Se întâmplă în afara pandemiei: Habar n-ai care e ȚARA ce tocmai a intrat în  NATO

Eliza Popa | 2020-03-27 22:17

A devenit vineri, 27 martie, cel de-al 30-lea stat membru al NATO, în urma unui proces îndelungat care a inclus schimbarea numelui pentru această ţară din Balcanii de Vest.

"Republica Macedonia de Nord este oficial noul membru al NATO, al 30-lea'', a transmis guvernul de la Skopje într-un comunicat. ''Ne-am îndeplinit visul de generaţii'', se mai arată în comunicat, potrivit dpa. O ceremonie oficială de ridicare a steagului noii ţări membre urmează să aibă loc luni la sediul NATO.

"Macedonia de Nord este acum parte din familia NATO, o familie formată din treizeci de naţiuni şi aproape un miliard de persoane. O familie bazată pe certitudinea că, indiferent cu ce provocări ne confruntăm, suntem cu toţii mai puternici şi mai în siguranţă împreună", a subliniat la rândul său secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Mai devreme, vineri, Macedonia de Nord a depus instrumentul său de aderare la Tratatul Atlanticului de Nord la Departamentul de Stat al SUA (stat depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice) - ultimul pas formal pentru a se alătura alianţei de apărare.

Punctul culminant

Parlamentele naţionale din toate ţările NATO au ratificat anterior aderarea Macedoniei de Nord. "Aderarea Macedoniei de Nord la NATO reprezintă astăzi punctul culminant al multor ani de efort din partea guvernului şi a cetăţenilor Macedoniei de Nord", a declarat Mike Pompeo, secretarul de stat al SUA.

Calitatea de membru "va susţine o mai mare integrare, o reformă democratică, comerţul, securitatea şi stabilitatea în regiune", arătând şi altor ţări că uşa NATO rămâne deschisă, a adăugat oficialul american. Anul trecut, Macedonia de Nord şi-a schimbat denumirea din Macedonia reglementând o dispută de lungă durată cu Grecia, membră a NATO şi a Uniunii Europene, o condiţie pe care Atena a pus-o pentru ca Skopje să se alăture celor două organizaţii.Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.