EXTERNE

Recepție de Ziua Națională Vietnamului, la Hanoi. Primul ministru Phúc a adus mulțumiri speciale României pentru efortul de semnare a Tratatului EVFTA


Recepție de Ziua Națională Vietnamului, la Hanoi. Primul ministru Phúc a adus mulțumiri speciale României pentru efortul de semnare a Tratatului EVFTA

Marian Gârleanu  | 2019-08-30 09:29

Primul ministru al R.S. Vietnam, Nguyễn Xuân Phúc, împreună cu soția, a oferit în 29 august o recepție în onoarea membrilor Corpului Diplomatic străin acreditat la Hanoi – ambasadori, însărcinați cu afaceri sau șefi ai organizațiilor internaționale. Evenimentul a avut loc pentru a marca a 74-a aniversare a Zilei Naționale a Vietnamului (2 septembrie 1945-2019). În cadrul evenimentului, premierul Phúc și-a exprimat mulțumirea pentru asistența eficientă și sprijinul prețios din partea prietenilor și partenerilor internaționali.

Premierul a subliniat că, în ultimele șapte decenii, zeci de milioane de vietnamezi, care au stat și au muncit umăr la umăr, au depășit nenumăratele obstacole în lupta grea pentru independență și reunificare națională.

„R.S. Vietnam a depus toate eforturile pentru consolidarea integrării internaționale, transformând cu succes economia  demodată și afectată de război într-una dinamică, înfloritoare. Vietnamul, ca membru activ și responsabil al comunității internaționale, a contribuit semnificativ la pace, cooperare și dezvoltare”, a spus premierul Phúc.

El a făcut o scurtă trecere în revistă a situației socio-economice din țară în 2019, menționând că pe baza rezultatelor din primele opt luni, se poate vedea că țara va atinge o creștere a PIB de 6,7 până la 7% în 2019, mai mare decât media regională și cea globală. Vietnamul este hotărât să atingă o creștere și mai mare în 2020, a mai spus Phúc.

Liderul guvernului de la Hanoi a declarat că 2020 va fi un an plin de evenimente pentru țara sud asiatică, deoarece marchează încheierea Planului de dezvoltare socio-economică pentru 2016-2020, cu obiective și misiuni majore, și trecerea la o nouă fază de creștere ridicată în a treia decadă din secolul XXI.

Mai precis, Vietnamul va prelua duble responsabilități internaționale: Președinția ASEAN și un membru nepermanent al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite (UNSC) pentru mandatul 2020-2021. „Aceasta este mândria națiunii noastre și, de asemenea, aspirația noastră. De asemenea, este o responsabilitate importantă încredințată de comunitatea internațională”, a spus el.

 

 

Vietnamul, ales membru în Consiliul de Securitate al ONU

 

Premierul Phúc și-a exprimat recunoștința față de națiuni și parteneri pentru alegerea Vietnamului în Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, cu un număr record de voturi. El a solicitat, de asemenea, cooperarea altor membri ASEAN în timpul Președinției ASEAN a Vietnamului, pentru succesul ASEAN - Vision 2025.

Decanul de vârstă al Corpului Diplomatic acreditat în Vietnam, ambasadorul Venezuelei, Jorge Rondón Uzcátegui a remarcat că 2019 este un an memorabil, întrucât RS Vietnam împlinește 50 de ani de punere în aplicare a testamentului  președintelui Ho Chí Minh,  pentru poporul vietnamez.

El a evidențiat, de asemenea, realizările remarcabile ale Vietnamului din ultimii ani, cu o creștere a PIB-ului de 7,08%, un excedent comercial bun, o dezvoltare puternică a turismului și creșterea atracției investițiilor străine.

„Faptul că Vietnamul a fost ales membru non-permanent al Consiliului de Securitate al ONU, cu 192 din 193 de voturi demonstrează performanța excelentă a acestei țări pe arena internațională”, a spus ambasadorul Rondon, adăugând totodată, că Vietnamul își va asuma și președinția ASEAN într-un moment în care blocul politic asiatic își consolidează procesul de integrare și rolul central în Asia de Sud-Est.

 

Mulțumiri speciale României

 

Premierul guvernului vietnamez a droit, la întâlnirea cu diplomații români acreditați la Hanoi, să aducă mulțumiri speciale României pentru eforturile depuse în perioada președinției UE, de semnare a acordului de liber schimb EVFTA între UE și R.S. Vietnam.

Deținerea președinției rotative a UE de către România a făcut posibilă închiderea a circa 90 de dosare sensibile dar și semnarea acordului de liber schimb UE-Vietnam cunoscut sub denumirea EVFTA. Chiar în ultima de zi a preșdinției UE, adică în 30 iunie 2018, ministrul român titular al portofoliului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat Ștefan-Radu Oprea a semnat , în numele Uniunii Europene, Acordul de liber schimb (ALS) și Acordul pentru protecția investițiilor (IPA) între UE și Vietnam. Ceremonia a avut loc la Hanoi, capitala Vietnamului.

Ștefan-Radu Oprea a luat parte la ceremonie în calitate de președinte interimar al Consiliului Afaceri Externe - Comerț, împreună cu Cecilia Malmström, comisarul pentru comerț al UE. În numele Vietnamului, acordurile au fost semnate de Tran Tuan Anh, ministrul industriei și comerțului, și de Nguyen Chi Dung, ministrul planificării și investițiilor.

Potrivit unui studiu al Ministerului Planificării și Investițiilor, EVFTA va crește cifra de afaceri la export către UE cu aproximativ 20% până în 2020, 42,7% până în 2025 și 44,37% până în 2030.

Pe baza capacității de producție a mărfurilor cheie și a angajamentelor UE de reducere a impozitelor din EVFTA și Vietnam, exporturile vietnameze majore care vor beneficia cel mai mult sunt fructele de mare, legumele, mobilierul, încălțămintea și textilele, cafeaua. Acestea sunt sectoarele în care Vietnamul are avantaje și se angajează să reducă serios impozitele.

 

 

 Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.