EXTERNE

PROTESTE la Londra după mișcarea lui Boris Johnson: "Opriți LOVITURA DE STAT!"


PROTESTE la Londra după mișcarea lui Boris Johnson: "Opriți LOVITURA DE STAT!"

Z.P. | 2019-08-29 10:00

Britanicii au ieșt în stradă miercuri seara, după ce premierul Boris Johnson a decis suspendarea Parlamentului din septembrie, până la 14 octombrie. Ei au acuzat o lovitură de stat. Premierul Boris Johnson va limita capacitatea Parlamentului de a-i dejuca planul privind Brexitul, reducând practic intervalul în care membri ai legislativului ar putea încerca să blocheze un Brexit fără acord, notează digi24.ro

Suspendarea Parlamentului este o mișcare gândită de Boris Johnson care vrea cu orice preț să scoată țara din Uniunea Europeană la 31 octombrie, cu sau fără acord. În acest fel, parlamentarii nu vor avea timp să voteze legi care să împiedice Regatul să părăsească blocul comunitar fără acord. Suspendarea legislativului a fost aprobată de Regina Elisabeta a II-a, dar criticată de parlamentari.

Practic, premierul i-a cerut Reginei să-și amâne discursul în Parlament, iar regina a fost de acord. Discursul Reginei este elaborat oricum de Guvern și reprezintă un fel de program de guvernare, iar Boris Johnson a motivat că mai are nevoie de timp. Înainte de discursul Reginei, activitatea Parlamentului se suspendă, marcându-se astfel începutul unei noi sesiuni parlamentare.

În acest timp, europarlamentarii amenință guvernul Johnson cu articolul 7, pentru a stabili dacă acesta a respectat principiile statului de drept atunci când a decis să suspende Parlamentul.

„Opriți lovitura de stat!” au strigat protestatarii de la Londra, miercuri seara, în fața Westminster. Protestul a decurs pașnic.

Puţin peste un sfert (27%) dintre britanici susţin suspendarea timp de o lună a Parlamentului de la Londra, aşa cum a solicitat premierul Boris Johnson, în timp ce 47% se opun, relevă un sondaj de opinie realizat miercuri de YouGov pentru cotidianul The Times, relatează agenția Reuters, preluată de Agerpres. Sondajul, realizat pe un eşantion de 5.734 britanici, mai arată că 51% dintre susţinătorii ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană sprijină suspendarea Parlamentului, în timp ce doar 9% se opun acestei decizii.

De ce a Boris Johnson a vrut suspendarea Parlamentului

„Așa cum am spus și pe treptele din Downing Street, nu vom aștepta până pe 31 octombrie pentru a implementa planurile noastre de a duce această țară înainte. Iar acesta este un nou guvern, cu o agendă ambițioasă. (...) Și de aceea vom avea un discurs al Reginei și se va întâmpla asta pe 14 octombrie. Va fi timp suficient și înainte, și după summitul crucial (al UE - n.r.) de pe 17 octombrie, va fi timp suficient în Parlament, pentru a dezbate în privința UE, a Brexit-ului și pe alte subiecte”, a declarat Boris Johnson, premierul Marii Britanii.

Suspendarea Parlamentului, propusă de Boris Johnson și aprobată de Regina Elisabeta a II-a, face imposibilă votarea unor legi pentru împiedicarea unui Brexit dur, adică fără acord. Legislativul revine la muncă la 3 septembrie și după câteva zile va fi suspendat până în 14 octombrie, în condițiile în care ieșirea din UE este programată pe 31 octombrie, citeaza stiripesurse.ro.Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.