EXTERNE

Protecția suveranității în Marea (Chinei) de Est, este prioritatea statului Vietnam


Protecția suveranității în Marea (Chinei) de Est, este prioritatea statului Vietnam

Marian Gârleanu  | 2019-11-01 09:49

Protejarea suveranității Vietnamului în Marea de Est a fost și este o „misiune de maximă prioritate”, a declarat recent un înalt oficial al armatei vietnameze în fața Marii Adunării Naționale (NA).

Adjunctul Departamentului Politic General al Armatei Populare din R.S. Vietnam, general-lt. Nguyễn Trọng Nghĩa, a reiterat faptul că problema Mării de Est a fost „chestiunea căreia Partidul și Guvernul i-a acordat o atenție specială”. Dealtfel, deputații NA s-au adunat din în această săptămână pentru a discuta problemele socio-economice și bugetare din 2019 și pentru a redacta planuri pentru anul următor.

Armata vietnameză se implică direct

Tensiunea militară și politică s-a accelerat în Marea de Est, - cunoscută internațional sub denumirea de Marea Chinei de Sud-Est -, în urma unei întâlniri recente între navele vietnameze și chineze aflate în patrulare. Acest fapt a stârnit multiple declarații ale aleșilor de la Hanoi care solicită guvernului vietnamez să protejeze suveranitatea și integritatea teritorială a țării.

De cealaltă parte Beijingul a expediat în luna iulie, nava de cercetare Haiyang Dizhi 8, escortată de alte nave de război, în zona economică exclusivă a Vietnamului cu scopul unor prospecțiuni energetice. Generalul Nghĩa a declarat în fața Parlamentului Vietnamez (NA) că păstrarea insulelor țării și suveranitatea mării a fost întotdeauna o maximă prioritate.

„Aplicarea legii a urmat cu strictețe orientările și politicile Partidului, care sunt pentru a proteja cu hotărâre și persistență suveranitatea, zona economică exclusivă și interesele națiunii prin mijloace pașnice, în conformitate cu dreptul internațional pentru a proteja pacea dominantă, politica, securitatea și ordinea socială în scopul dezvoltării economice”, a declarat oficialul armatei de la Hanoi.

Generalul Nghĩa a mai adăugat că Vietnam trebuie să răspundă adecvat în ceea ce privește tensiunea din Marea de Est, care ar proveni dintr-o integrare profundă a diverselor domenii, inclusiv politică, diplomație, istorie și afaceri juridice. Deputatul HCM City Trương Trọng Nghĩa a fost de acord că nu ar trebui să existe compromisuri cu privire la suveranitate și integritate teritorială.

De asemenea, el a cerut guvernului să informeze „în timp util și pe deplin” cetățenii cu privire la ceea ce s-a întâmplat pe mare, astfel încât aceștia să poată „fi siguri și să aibă încredere în rezultatele acțiunilor de protecție a suveranității țării”.Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.