EXTERNE

Mergem în spațiu? Distanțarea de doi metri ar putea fi INSUFICIENTĂ


Mergem în spațiu? Distanțarea de doi metri ar putea fi INSUFICIENTĂ

Eliza Popa | 2020-05-21 23:04

Profesorul Dimitris Drikakis, de la Universitatea din Nicosia, Cipru, coautor al unui recent studiu, spune că riscul de răspândire a virusului ar putea impune, de fapt, o distanță mai mare.

Menţinerea unei distanţe de doi metri între persoane ar putea fi insuficientă pentru limitarea răspândirii coronavirusului în mediul exterior, potrivit studiului publicat în jurnalul ştiinţific Physics of Fluid. Picăturile de salivă pot parcurge o distanţă de peste cinci metri în cinci secunde în condiţiile unei brize uşoare, de circa 4 km/h. ”Norul de picături va afecta atât adulţii cât şi copiii, de diferite înălţimi”, este de părere profesorul.

Picăturile de salivă pot călători pe distanţe de până la şase metri

Cercetătorii au analizat simulările computerizate ale modului în care tusea ar face ca picăturile de salivă să se mişte prin aer, ţinând cont de modul în care acestea se dispersează şi de interacţiunile dintre moleculele de salivă şi aer. În lipsa unei viteze a vântului din mediul înconjurător, picăturile vor cădea la pământ la mică distanţă de persoana care expiră sau tuşeşte. “Actuala analiză demonstrează că acest interval nu ar depăşi un metru. La viteze ale vântului de la 4 km/h la 15 km/h am constatat că picăturile de salivă pot călători pe distanţe de până la şase metri în direcţia vântului, cu concentraţii şi dimensiuni ale picăturilor în descreştere. Constatările noastre implică faptul că, în funcţie de condiţiile de mediu, distanţa socială de doi metri poate să nu fie suficientă”.

Întrebarea care se pune este până unde ne mai putem distanța? Până la marginile Universului?Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.