EXTERNE

CRIZĂ la Chișinău: Moțiune de cenzură împotriva Guvernului Maia Sandu


CRIZĂ la Chișinău: Moțiune de cenzură împotriva Guvernului Maia Sandu

E.Ş. | 2019-11-08 15:56

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), care face parte din coaliția de guvernare, a depus o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Maia Sandu.

Documentul a fost citit vineri după-amiază în Parlamentul de la Chișinău. Situația politică a devenit tensionată în alianța politică dintre socialiștii președintelui Igor Dodon și pro-europenii din blocul ACUM după ce ministrul Justiției a anunțat că va anula concursul pentru funcția de procuror general, iar Maia Sandu a anunțat că Guvernul își asumă răspunderea pentru modificarea legii procuraturii, astfel încât premierul să fie cel care propune candidații la funcția de șef al Procuraturii Generale.

După ce Maia Sandu a prezentat în Parlament inițiativa de modificare a Legii Procuraturii, asumată de Guvern, deputatul PSRM Vasile Bolea a anunțat că facțiunea pe care o reprezintă depune moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, pentru acest proiect "neconstituțional”, scrie .

PSRM a anunțat că scenariul propus de blocul ACUM, potrivit căruia Guvernul retrage inițiativa de asumare a răspunderii, iar deputații vor vota un proiect analogic în două lecturi și președintele Igor Dodon va legea promulga, nu poate avea loc și este unul anticonstituțional.

"Lupta pentru procurorul general este ultima redută, este linia roșie, iar ingerințele politice rău-intenționate ne pot costa mult. Îmi asum răspunderea politică de identificare a candidaților pentru funcția de procuror general”, a declarat Maia Sandu în Parlament.

Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, i-a solicitat Comisiei juridice ca în decurs de trei zile să examineze moțiunea și să convoace ședința Biroului permanent pentru a stabili data dezbaterii moțiunii în plenul Parlamentului.

 

Mai mulți oameni s-au adunat în fața Parlamentului, în sprijinul Guvernului Maia Sandu. Mitingul de sprijin pentru Guvernul Maia Sandu s-a transformat în unul de protest față moțiunea de cenzură a PSRM. Mulțimea strigă „Vrem justiție corectă”!, „Jos minciuna”, „Jos mafia” și „Noi nu cedăm”, potrivit .

Participanții la miting au ascultat discursul Maiei Sandu, ținut în ședința în plen, la o boxă inslată în fața clădirii Parlamentului.Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.