EXTERNE

Ce vrea să facă Budapesta în legătură cu POȘTAȘII


Ce vrea să facă Budapesta în legătură cu POȘTAȘII

Eliza Popa | 2020-07-31 16:04

Executivul de la Budapesta va adresa o scrisoare Comisiei Europene pentru ca la Poşta Ungară să fie posibilă efectuarea unei creșteri salariale.

”Posibilitățile economiei ungare sunt acum mult mai limitate, decât în luniile care au precedat izbucnirea epidemiei de coronavirus, iar compania de stat Poşta Ungară (Magyar Posta) este deficitară”, a declarat șeful de Cabinet al premierului ungar. Gergely Gulyás a subliniat că executivul de la Budapesta va adresa o scrisoare Comisiei Europene pentru ca la Poşta Ungară să fie posibilă efectuarea unei creșteri salariale. Oficialul ungar a mai spus că poștașii au un salariu nedemn în comparație cu nivelul serviciilor asigurate de această companie. Având în vedere că este vorba de o companie care produce în pierdere, creșterea salariilor este posibilă doar dacă aceasta este aprobată de Comisia Europeană. Motiv pentru care guvernul va adresa chiar joi o scrisoare executivului de la Bruxelles.

Despre procentul creșterii salariilor poștașilor, conducerea companiei se va consulta cu organizațiile sindicale, și – potrivit convingerii lui Gergely Gulyás – acestea vor ajunge, cu siguranţă, la un numitor comun, însă întrebarea este, dacă va fi de acord și Bruxelles-ul, potrivit Radio România Actualități.

Este posibil să treacă un an

Directorul general al Poștei Ungare, György Schamschula, a declarat ziarului ungar ”Magyar Nemzet” după protestul sindicatelor: “Compania și organizațiile sindicale sunt de acord că ar trebuie crescute salariile, însă în actuala situație a Poștei Ungare nu există nicio posibilitate pentru aceasta. Sindicatele solicită creșteri salariale de 10%. În acest an, din cauza epidemiei de coronavirus compania a cheltuit pentru protecție sanitară în valoare de un miliard de forinți”.

Potrivit directivei UE, statul nu poate aloca mai mult de 15 milioane de euro unei companii de stat pentru acoperirea cheltuielor excedentare, care sunt generate, de exemplu, prin faptul că serviciile poștale trebuie menținute și în timpul epidemiei de coronavirus. György Schamschula consideră că, dacă Comisia Europeană nu va analiza această chestiune cu prioritate nici la solicitarea Guvernului ungar, a Poștei Ungare și a organizațiilor sindicale, este posibil să treacă un an până când vor putea avea loc negocieri salariale, care și așa vor consuma, probabil, mai multe luniParerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.