EXTERNE

Bulgăroaica Kristalina GHEORGHIEVA, alegerea UE pentru șefia FMI. Vezi ce funcție de vârf pe plan mondial ocupă și în prezent


Bulgăroaica Kristalina GHEORGHIEVA, alegerea UE pentru șefia FMI. Vezi ce funcție de vârf pe plan mondial ocupă și în prezent

Z.P. | 2019-08-03 10:11

Economista bulgară Kristalina Gheorghieva a fost desemnată, vineri, candidata UE la conducerea Fondului Monetar Internaţional (FMI), contra-candidatul său, olandezul Jeroen Dijsselbloem, acceptând rezultatul după a doua rundă de voturi, informează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

Gheorghieva, în vârstă de 65 de ani, este un politician de centru-dreapta. Apreciată pentru abordarea sa directă, Georgieva şi-a construit cariera prin forţele proprii, urcând până în vârful ierarhiei Băncii Mondiale, unde a ajuns să ocupe postul de director executiv în 2017, după o experienţă de aproape 7 ani la Bruxelles, unde a ocupat, în cadrul Comisiei Europene, posturile de comisar pentru cooperare internaţională şi dezvoltare, respectiv buget şi resurse umane.

În cadrul Băncii Mondiale, Gheorghieva s-a făcut remarcată pentru susţinerea acordată egalităţii de gen şi combaterii schimbărilor climatice.

„O felicit pe Kristalina Gheorghieva pentru rezultatul voturilor europene de astăzi. Îi doresc succes deplin", a scris pe Twitter Dijsselbloem.

„Felicitări Gheorghieva pentru alegerea drept candidat european la conducerea FMI. În faţă tensiunilor globale în creştere este imperativă susţinerea FMI ca simbol al multilateralismului", a declarat Mario Centeno, preşedintele Eurogrup.

„O veste bună şi bine meritată", a declarat preşedintele Băncii Mondiale David Malpass, într-o declaraţie transmisă Reuters pe email. Gheorghieva „va aduce o conducere puternică şi cunoştinţe aprofundate despre ţări", a apreciat Malpass.

„Doamna Gheorghieva a obţinut sprijinul a 56% din ţări, reprezentând 57% din populaţia 'UE, în timp ce Dijsselbloem a primit susţinerea a 44% din statele membre, reprezentând 43% din populaţie", informează AFP, citând o sursă de la Bruxelles.

Poziţia de director general al FMI, pentru care candidează Kristalina Gheorghieva, a fost întotdeauna ocupată de un european. Până în iulie, la conducerea FMI din Washington s-a aflat franţuzoaica Christine Lagarde, care a demisionat pentru a ocupa postul de preşedinte al Băncii Centrale Europene.Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC
Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.