EXTERNE

ASEAN a pus la punct răspunsul la pandemia de COVID-19


ASEAN a pus la punct răspunsul la pandemia de COVID-19

Marian Gârleanu | 2020-04-01 11:35

Prima teleconferință a Grupului de lucru al Consiliului de coordonare al ASEAN pentru situații de urgență în domeniul sănătății publice a avut loc recent la Hanoi în Vietnam, sub conducerea ministrului adjunct de externe Nguyễn Quốc Dũng,șeful Adunării Înalților Funcționari ASEAN.

Grupul a fost înființat în urma unei propuneri a Vietnamului, ce deține președinția ASEAN 2020, în vederea promovării și cooperării în Comunitatea ASEAN pentru a face față evoluțiilor complicate ale pandemiei COVID-19. Participanții au împărtășit informații despre situația din statele membre ASEAN, precum și implementarea măsurilor luate în fiecare țară de la izbucnirea pandemiei.

Aceștia au convenit să recomande Consiliul de coordonare al ASEAN la nivel ministerelor de externe pentru a adopta acțiuni specifice și pentru a mobiliza puterea generală a Comunității ASEAN în efortul de a stopa răspândirea pandemiei și pentru a atenua impactul acesteia asupra vieții socio-economice a țărilor membre. Țările ASEAN au convenit să intensifice schimburile de informații și experiență între ele și să consolideze cooperarea cu partenerii externi în prevenirea infecțiilor și astfel să ofere tratament pentru cazurile COVID-19.

De asemenea, s-au angajat să lucreze împreună pentru a asigura securitatea lucrătorilor medicali care se află în prima linie în lupta cu pandemia, menținând în același timp livrări de bunuri esențiale pentru oameni și prevenind știri false. ASEAN va intensifica, de asemenea, coordonarea pentru punerea în aplicare a politicilor și a măsurilor menite să asiste întreprinderile, în special întreprinderile micro, mici și mijlocii precum și grupurile vulnerabile din societate.

Statele membre s-au angajat să mențină o piață deschisă, să faciliteze schimburile comerciale și de bunuri și să asigure bunăstarea socială pentru public. Pentru începutul lunii aprilie a acestui an mai este programată o altă teleconferință a reuniunii înalților oficiali ai ASEAN privind prevenirea și combaterea COVID-19.

Fondată în 1967, Asociația Națiunilor Asiatice de Sud-Est (ASEAN) grupează 10 țări membre, și anume Brunei, Cambodgia, Indonezia, Laos, Malaezia, Myanmar, Filipine, Singapore, Thailanda și Vietnam.

Vietnamul împreună cu Japonia împotriva pandemiei

Viceprim-ministrul și ministrul de externe al RS Vietnam Phạm Bình Minh a avut recent discuții telefonice cu ministrul japonez de externe, Motegi Toshimitsu, pentru a cădea de acord să coopereze pe fondul evoluțiilor complicate ale pandemiei COVID-19.

Minh a discutat despre asistența acordată de guvernul japonez vietnamezilor din Japonia în lupta împotriva pandemiei și a cerut guvernului japonez să sprijine în continuare comunitatea vietnameză din Japonia pentru prevenirea și controlul COVID-19. ”În calitate de președinte ASEAN 2020, Vietnamul a promovat activ eforturile concertate ale blocului ASEAN și colaborarea cu partenerii din domeniu”, a spus Minh.

Toshimitsu, la rândul său, a apreciat în mod deosebit măsurile drastice întreprinse de Vietnam pentru combaterea COVID-19. El a mulțumit Guvernului de la Hanoi pentru eforturile sale de a asigura siguranța pentru cei 20.000 de japonezi care trăiesc și lucrează în țara din sud-estul Asiei. El a mai afirmat că guvernul japonez va depune toate eforturile pentru a asigura siguranța cetățenilor vietnamezi în Japonia.

Japonia va continua să asiste activ Vietnamul în combaterea epidemiei, a adăugat el, adăugând că, în afară de produsele biologice în valoare de 20.000 JPY (184.600 USD USD) furnizate pentru Việt Nam în februarie și martie, Japonia va oferi ajutor în valoare de cel puțin 200 milioane JPY ( 1,84 milioane USD) prin intermediul organizațiilor internaționale.

Ambele părți au evidențiat importanța cooperării internaționale în lupta împotriva COVID-19, precum și schimbul de informații și experiență în producția de vaccinuri, echipament medical pentru protecția publică. De asemenea, partea japoneză s-a angajat să colaboreze cu Vietnamul și să intensifice activitatea în domeniu în cadrul cooperării ASEAN.

Banca Mondială: ”Economia vietnameză rezistă bine la șocurile externe”

În timp ce Vietnamul a rămas expus în mod semnificativ la focarul COVID-19 iar  turbulențele  pe piețele financiare globale continuă, economia sa a rămas rezistentă la șocurile externe în primele luni ale anului 2020, potrivit unui raport al Băncii Mondiale (WB).

În raportul său economic din Asia de Est și Pacific actualizat pentru aprilie 2020, publicat recent, Banca Mondială spune că, ”Vietnamul s-a fost poziționat puternic pentru a beneficia de numeroase acorduri de liber schimb care urmează să intre în vigoare. În primele două luni, exporturile sale s-au extins cu 8 la sută, intrările de investiții străine directe s-au ridicat la 2,5 miliarde de dolari SUA, iar vânzările cu amănuntul au crescut cu 5,4 la sută ”.  Deasemenea se mai menționează că, în timp ce perspectivele rămân favorabile pentru economia vietnameză pe termen mediu, creșterea PIB-ului ar putea fi afectată negativ de  pandemia globală. BM a citat estimări preliminare ce sugerează că rata de creștere economică ar putea scădea la aproximativ 4,9% în 2020.

Sectoarele economice ce vor suferi cel mai mult vor fi  turismul și producția de bunuri de consum din cauza perturbării lanțului de aprovizionare. Inflația va  crește, de asemenea,  temporar. Având în vedere că multe gospodării depind acum de salarii, chiar și în zonele rurale, o încetinire a turismului, a industriei hoteliere și a alimentației, precum și a producției, va duce la creșterea temporară a sărăciei în prima jumătate a anului 2020, a prezis BM. Potrivit raportului, deficitul fiscal va crește în 2020 din cauza veniturilor mai mici, iar un stimul fiscal ar putea compensa parțial pierderile.

Pe termen mediu, se estimează că o creștere a PIB de 7,5% în 2021 va fi de numai  6,5% în 2022, reflectând o îmbunătățire a cererii externe și o consolidare a sectorului serviciilor, precum și o recuperare treptată a producției agricole, mai spune raportul BM.

Pe baza lecțiilor învățate din trecutele crize globale dar și din experiența internațională și a dialogului existent cu autoritățile, BM recomandă o strategie în trei etape. Acestea trebuie să se concentreze pe sprijinirea sectoarelor cele mai afectate prin combinarea de măsuri fiscale și financiare specifice, precum și asistență pentru firmele și angajații cei mai vulnerabili; implementarea accelerată a programului de investiții publice și  de crearea de oportunități din criza actuală prin încurajarea reformelor prioritare în dezvoltarea unei economii digitale; și integrarea în continuare a economiei vietnameze în lanțurile de valori globale

De asemenea, a sugerat Vietnamului să gestioneze riscurile externe prin diversificarea fluxurilor comerciale, îmbunătățirea competitivității sale și aderarea la noi acorduri comerciale.Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.