EXTERNE

ALERTĂ alimentară în Spania: EPIDEMIE de listerioză, trei oameni au murit


ALERTĂ alimentară în Spania: EPIDEMIE de listerioză, trei oameni au murit

E.Ş. | 2019-09-16 17:16

Trei oameni au murit, iar cel puţin 222 s-au îmbolnăvit de listerioză în Spania, unde se înregistrează cea mai amplă epidemie, a anunţat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit Reuters. Listerioza este o infecţie bacteriană transmisă prin alimente, iar în Spania izbucnirea epidemiei este asociată cu un producător de produse ambalate din carne de porc din sudul țării.

Epidemia, asociată cu un producător de produse ambalate din carne de porc din sudul Spaniei, afectează în special femeile şi persoanele în vârstă de peste 65 de ani. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Andaluzia, unde se află fabrica respectivă, deţinută de grupul Magrudis din Sevilla.

Toate produsele acestei fabrici au fost retrase de pe piață începând cu 1 mai, însă OMS atrage atenția că, întrucât produsele Magrudis sunt foarte populare şi au o perioadă de valabilitate de trei luni după ce ajung pe raftur, există probabilitatea semnalării unor noi cazuri de listerioză în săptămânile următoare.

"În plus, ţinând cont de numărul mare de turişti din Spania şi mai ales din Andaluzia, în special în timpul lunilor de vară, turiştii străini ar fi putut fi expuşi acestui risc în timp ce produsele se aflau în magazine", spun reprezentanţii Oreganizației Mondiale a Sănătății.

Ei precizează că perioada de incubaţie pentru infecţia cu listeria poate fi de până la 70 de zile.

Conform sursei citate, cele trei decese au fost raportate în rândul unor persoane vârstnice. De asemenea, șase femei au suferit avorturi spontane care au fost asociate cu această epidemie.

Listerioza, o infecţie bacteriană transmisă prin alimente, cauzează de obicei un disconfort uşor şi poate fi tratată cu antibiotice. Specialiștii spun că listerioza se poate manifesta prin simptome asemănătoare gripei, precum febră, dureri musculare, greață, vomă și dureri gastrice. Boala poate fi fatală în cazuri severe, la femei gravide, bebeluşi, persoane în vârstă şi pacienţi cu sistemul imunitar slăbit.Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.