EXTERNE

“Agenturili străine“ ale lui Ceaușescu, pe “model” suedez? RAPORT al Agenţiei de informaţii interne şi contraterorism din Suedia


“Agenturili străine“ ale lui Ceaușescu, pe “model” suedez? RAPORT al Agenţiei de informaţii interne şi contraterorism din Suedia

Eliza Popa | 2020-03-27 11:33

“O serie de puteri străine şi-au înmulţit încercările de a influenţa sentimentele publicului”! Declarația îi aparține şefului Agenţiei suedeze de informaţii interne şi contraterorism Sapo, Klas Friberg.

Agenţia suedeză de informaţii interne şi contraterorism Sapo a constatat o intensificare a activităţilor vizând slăbirea statului, un exemplu fiind chiar actuala pandemie cu noul coronavirus, în cursul căreia “o serie de puteri străine şi-au înmulţit încercările de a influenţa sentimentele publicului”! Așa a spus joi Klas Friberg, la prezentarea raportului său anual, potrivit dpa. Acesta este un „exemplu clasic” al modului în care puteri străine încearcă să se folosească de crize în desfăşurare pentru propriile lor interese, a spus și Kennet Andersson, analist Sapo, fără să dea alte detalii. Klas Friberg a atras atenţia că este necesară „sporirea vigilenţei” şi întărirea securităţii informatice pentru a împiedica puterile străine să obţină acces la informaţii sensibile, nu în ultimul rând având în vedere faptul că un număr sporit de angajaţi din companii şi instituţii guvernamentale lucrează acum de acasă din cauza epidemiei, folosind uneori conexiuni de internet mai slab securizate.

15 state au ofiţeri de informaţii în Suedia

Sapo a consemnat în raportul său anual că aproximativ 15 state au ofiţeri de informaţii în Suedia, cel mai mare pericol reprezentându-l China şi Rusia.

Pe de altă parte, şi grupurile de extremă dreapta şi-au intensificat activitatea în 2019, a remarcat Sapo. Agenţia consideră că există un risc de atacuri şi crime violente inspirate de extremismul de dreapta şi se menţine în acelaşi timp ameninţarea islamismului violent, a afirmat Friberg. Nivelul de alertă teroristă în Suedia rămâne ridicat, nivelul 3 pe o scară de la 1 la 5, potrivit Agerpres.

Suedia avea până la 26 martie 2.480 de cazuri de Covid-19, iar 77 dintre acestea s-au soldat cu deces.Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.