EVENIMENT

DOSARUL lui Tăriceanu, deschis după denunţul unui martor sub acoperire. PRECIZĂRILE DNA


DOSARUL lui Tăriceanu, deschis după denunţul unui martor sub acoperire. PRECIZĂRILE DNA

Z.P. | 2018-11-08 10:43

Dosarul privind infracţiunea de luare de mită presupus a fi săvârşită de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a fost întocmit de DNA ca urmare a unui denunţ făcut de un martor sub acoperire, anunţă România TV. DNA a precizat, într-un răspuns pentru România TV, că "dosarul s-a constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii DNA la cerea autorităților judiciare austriece".

Procurorul-şef al DNA a trimis procurorului general Augustin Lazăr un referat în vederea sesizării Senatului pentru formularea unei cereri de efectuare a urmăririi penale pentru infracţiunea de luare de mită presupus a fi săvârşită de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

"Procurorii desfășoară o investigație care vizează suspiciuni de săvârșire a unor fapte de corupție privind acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală cu sume de bani provenite de la o firmă care ar fi obținut contracte comerciale importante de la statul român.Dosarul s-a constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii D.N.A la cerea autorităților judiciare austriece", precizează DNA.

Concret, Tărriceanu "ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, foloase materiale în valoare de aprox. 800.000 USD de la reprezentanții unei companii austriece, în schimbul demersurilor depuse de acesta în exercitarea funcției, astfel încât să se încheie mai multe acte adiționale la un contract comercial derulat de companie".

"Suma ar reprezenta un comision de 10 % din valoarea acestor acte adiționale și ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore", se mai arată în răspunsul DNA.

Depunerea cererii de ridicare a imunităţii parlamentare pentru Călin Popescu Tăriceanu a fost confirmată şi de senatorul PSD Claudiu Manda. "Vreau să vă spun că a ajuns la Senat o astfel de solicitare. Am fost sunat spre după-amiază, însă nu am putut să confirm pentru că era pe perioada când se făcea transferul. Sunt zeci de file. Procedural, acestea vor ajunge la Biroul Permanent, iar de acolo la Comisia Juridică", a declarat Claudiu Manda.

În replică, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat la România TV că este siderat că DNA i-a deschis un dosar pentru luare de mită şi consideră că acesta este unul fabricat, menit să-l scoată din cursa pentru alegerile prezidenţiale de anul viitor. Între timp, preşedintele Senatului şi-a anulat vizita pe care urma să o facă la Madrid.

"Până în acest moment nu exista niciun fel de solicitare oficială a DNA, care să mă vizeze. Am vazut că în massmedia, unde de obicei se scurg informaţii din DNA, au apărut diverse comentarii care se centrează pe aşa-numitul dosar Micriosoft. Nu e prima oară cand in spatiul public apar astfel de zvonuiri care ma vizau şi pe mine, au mai apărut în 2015", a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la România TV.

Citeşte şi DNA cere ridicarea imunităţii lui Călin Popescu Tăriceanu. Preşedintele Senatului este acuzat de luare de mită

Referitor la acuzaţiile în sine, el a răspuns: "Contractul pentru licenţele Microsoft a fost consfinţit în 2004, înainte să fiu eu prim-ministru. În timpul mandatului meu nu s-a făcut nicio plată, prima plată a fost făcută în 2009, când nu mai eram prim-ministru. Orice acuzaţie referitoare la mită e o aberatie. Eu sunt siderat.

Suntem în campanie electorală, a început campania electorală, iar la noi campania electorală aşa se duce. Nu m-am ferit să spun că nu-mi este străină ideea unei candidaturi la alegerile prezidenţiale, mă gândesc la ea. Am fost achitat pentru mărturie mincinoasă, acum s-a scos un alt dosar. România a fost şi este probabil condusă în continuare de forţe oculte, ilegitime".Parerea ta...

ANONIM
08 Noi 2018

Locul acestui manechin expirat este in celula cu hotul psihopat draknea.
FREACA MENTA
08 Noi 2018

SUGE SUZETA LUI DRAGNEA
Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC
Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.