EVENIMENT

Au luat metanol pentru a se vindeca de Covid-19. Sute de persoane au murit, mii au fost intoxicate


Au luat metanol pentru a se vindeca de Covid-19. Sute de persoane au murit, mii au fost intoxicate

Z.P. | 2020-03-30 11:00

Mass-media vorbește despre o mie de persoane intoxicate cu alcool după ce au citit pe rețelele de socializare că virusul se poate vindeca prin consumul de băuturi alcoolice, arată G4Media

Presa iraniană a raportat că aproximativ 300 de persoane au murit, iar alte o mie sunt intoxicate din cauza consumului de alcool industrial, după ce au avut convingerea că acesta protejează împotriva coronavirusului.

Totuşi, un medic din Ministerul iranian al Sănătății, Hussein Hasanian, a declarat pentru Associated Press că numărul morților este mai mare, 480, și că 2.850 de persoane sunt intoxicate.

Oficial, în Iran, ţară cu 80 de milioane de locuitori, există 29.000 de cazuri de coronavirus și 2.200 de persoane au murit, cel mai mare număr din  Orientul Mijlociu.  Câțiva experți internaționali și-au exprimat îndoielile că aceste cifre sunt corecte și cred că sunt mult mai mari.

„Alte țări au o singură problemă, care este noua pandemie de coronavirus. Dar aici luptăm pe două fronturi”, a explicat Hasanian. „Trebuie să vindecăm persoanele intoxicate cu alcool și, de asemenea, să combatem coronavirusul”, a subliniat medicul.

Mulți cetățeni nu au încredere în guvern, pe care îl acuză că oferă date false despre numărul de infectați și morți și sunt înclinați să urmeze sfaturi pe care le văd online.

Videoclipurile cu remedii false la domiciliu împotriva Covid -19 s-au înmulțit pe rețelele de socializare persane și circulă multe știri false despre acesta. Un mesaj distribuit de diverse conturi de social media din Iran a avut ecoul unei știri de tabloid, menționând că un profesor de școală britanic și alții s-au vindecat de coronavirus cu whisky și miere.

Aceste tipuri de mesaje au apărut alături de altele despre utilizarea de produse dezinfectante pentru mâini. Unii ar putea crede că consumul acestui tip de alcool ar pune capăt virusului.

Rezultatul panicii provocate de virus, lipsa de instruire a unor sectoare ale societății iraniene și zvonurile false care circulă pe internet potrivit cărora zeci de oameni au băut alcool de contrabandă care conține metanol, în principal în sud-vestul provinciei Jucestan, unde se află orașul Shiraz. Presa iraniană a raportat și cazuri în Karaj și Yazd.

„Din pacate, în unele provincii, inclusiv Jucestan şi Fars, decesele provocate de consumul de metanol depăşesc numărul deceselor cauzate de coronavirus”, a spus Hasanian. Este posibil ca unii oameni să fi băut în mod conştient alcool, dar alții ar fi putut consuma băuturi despre care nu ştiau că au alcool.

Prezența metanolului nu poate fi detectată prin miros sau gust în băuturi. În Iran, o țară musulmană, în mare parte șiită,  alcoolul este  interzis și oamenii îl obţin de la contrabandişti. Doar creștinii, evreii și adepții zoroastrismului pot bea în privat.

Ingestia de metanol provoacă daune creierului și altor organe ale corpului. Simptomele includ dureri în piept, greață, hiperventilație, orbire și comă.Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.