EDUCATIE

Semnal de ALARMĂ: Care sunt îngrijorările copiilor din România


Semnal de ALARMĂ: Care sunt îngrijorările copiilor din România

Eliza Popa | 2020-04-15 13:07

Actuala criză sanitară riscă „să devină o criză a drepturilor copiilor”. Reprezentantul UNICEF în România, Pieter Bult consideră că, încă dinainte de pandemie, situaţia copiilor din România era dificilă, iar ce se întâmplă în prezent va înrăutăţi lucrurile. Și menţionează că trebuie luate măsuri pentru a continua serviciile esenţiale pentru aceştia.

UNICEF atrage atenția că situația copiilor din România este mult mai dificilă acum din cauza restricțiilor impuse de autorități pentru limitarea pandemiei de coronavirus. Instituția consideră că trebuie luate măsuri pentru a continua serviciile esențiale pentru aceștia, altfel situația va fi și mai gravă după pandemie.

„Este o perioadă plină de provocări pentru noi toţi. UNICEF în România acţionează pentru a susţine măsurile de contracarare a COVID-19 şi, în acelaşi timp, depune eforturi pentru a asigura menţinerea serviciilor esenţiale pentru copii: educaţie, protecţie şi sănătate. Încă dinainte de această pandemie situaţia copiilor din România era dificilă, iar ce se întâmplă în prezent va înrăutăţi lucrurile. Dacă nu luăm acum măsurile pentru a continua serviciile esenţiale pentru copii, lumea de după pandemie va fi mai dură pentru copii. Realizăm o analiză a situaţiei şi dezvoltăm protocoale pentru ca profesioniştii de la nivelul comunităţii, aflaţi în prima linie, să poată merge în continuare pe teren, în siguranţă, pentru a le asigura servicii copiilor din medii vulnerabile”, a spus Bult, potrivit unui comunicat al UNICEF.

Copiii au avut discuții online cu Pieter Bult

În condiţiile în care şcolile din România sunt închise de peste o lună, iar elevii sunt acasă în grija exclusivă a părinţilor, UNICEF a vrut să afle de la copii, prin intermediul unui dialog online cu membri din Boardul Copiilor din România, care sunt provocările pe care le întâmpină în această perioadă şi cum reuşesc să le depăşească. La rândul lor, copiii participanţi i-au adresat întrebări reprezentantului UNICEF despre acţiunile organizaţiei pentru reducerea efectelor negative ale COVID-19 asupra celor mici şi, în special, asupra copiilor vulnerabili şi familiilor acestora din România.

Copiii din România sunt preocupaţi de siguranţa părinţilor care continuă să meargă la serviciu, de educaţia pe care o primesc în această perioadă, de mediul înconjurător şi de impactul pe care măsurile de carantină le au în reducerea poluării, de sursele de informare şi de nevoia de a avea un spaţiu personal. Copiii au povestit cum reuşesc să se descurce în noua normalitate: îşi găsesc noi hobby-uri, învaţă să gătească, încearcă să se uite mai puţin la ştiri şi păstrează legătura cu prietenii.

Doar 2 din 3 copii au participat la cursuri online

Potrivit unui sondaj online efectuat în perioada 22 - 25 martie de UNICEF, prin intermediul platformei www.qie.ro, la care au răspuns peste 4.600 de copii, aproximativ 1.000 de părinţi şi 1.000 de profesori, cu două săptămâni înainte de aplicarea chestionarelor, doar 2 din 3 copii au participat la cursuri online.

Conform cadrelor didactice, pentru ca educaţia online să fie eficientă şi accesibilă tuturor, 50% dintre respondenţi sunt de părere că este nevoie de dispozitive mobile pentru copii, 30% de resurse educaţionale, iar 16% de echipament IT pentru şcoli. 37% dintre părinţi au declarat că petrec mai mult timp cu copiii lor şi şi-ar dori sfaturi despre cum să folosească în mod pozitiv acest timp. 60% dintre copiii din lume sunt afectați de măsurile de oprire totală impuse de autorități.

O formă sau alta de limitare a libertăţii de mişcare

Estimările UNICEF arată că 9% dintre copiii şi tinerii cu vârsta sub 18 ani din întreaga lume (2,34 miliarde) trăiesc în una din cele 186 de ţări în care, din cauza COVID-19, se aplică o formă sau alta de limitare a libertăţii de mişcare. 60% dintre copiii din lume, adică 1,4 miliarde de tineri, trăiesc în una din cele 82 de ţări în care se aplică măsuri de oprire totală (7%) sau parţială (53%) a activităţilor economice şi sociale, actuala criză sanitară riscând „să devină o criză a drepturilor copiilor”.

Înfiinţat în 2019, Boardul Copiilor din România este un grup format din copii de diferite vârste, din toată ţara, provenind din medii familiale şi din sistemul de protecţie a copilului, cu origini etnice diferite şi cu o experienţă variată în domeniul reprezentării.Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.