EDUCATIE

BACALAUREAT 2019 se încheie joi cu proba la alegere a profilului


BACALAUREAT 2019 se încheie joi cu proba la alegere a profilului

Z.P. | 2019-07-04 09:33

Candidații care s-au înscris la examenul de bacalaureat vor susține joi, 4 iulie 2019 proba la alegere a profilului și specializării. Elevii claselor a XII-a au la alegere biologie vegetală și animală (clasele IX-X) sau anatomie (clasele XI-XII). Elevii sunt așteptați în instituțiile de învățământ unde se susțin probele scrise până în ora 8:30.

Astăzi, 4 iulie, absolvenții clasei a XII-a susțin proba la alegere a profilului și specializării (Ed). În funcție de specializare, elevii vor avea de ales o anumită materie.

Potrivit Edu.ro, elevii de la real vor alege una dintre următoarele materii: Anatomie- Biologie, Fizică, Chimie și Informatică. Cei care sunt la real vor opta pentru: Geografie, Logică şi argumentare, Psihologie, Economie, Sociologie, Filosofie.

În funcție de specializare, elevii vor avea de ales între următoarele:

Proba scrisă la alegere, profil Servicii se va dala una dintre materiile: Geografie, Logică şi argumentare, Psihologie, Economie.

Proba scrisă la alegere, profil Resurse naturale şi protecţia mediului: Fizică, Chimie, Biologie.

Proba scrisă la alegere, profil Tehnic: Fizică, Chimie, Biologie.

Proba scrisă la alegere, profil Artistic: Geografie, Logică şi argumentare, Psihologie, Economie, Filosofie.

Proba scrisă la alegere, profil Învăţător – educatoare: Geografie, Logică şi argumentare, Psihologie, Economie, Filosofie.

Proba scrisă la alegere, profil Educație Fizică și sport: Geografie, Logică şi argumentare, Psihologie, Economie, Filosofie.

Proba scrisă la alegere, profil Militar: Fizică, Chimie, Biologie, Informatică.

Proba scrisă la alegere, profil Teologic: Geografie, Logică şi argumentare, Psihologie, Economie, Filosofie.

Rezultatele se vor afișa pe data de 8 iulie 2019. În aceeași zi se vor depune și contestațiile, între orele 12:00 – 16:00. Între 9 și 12 iulie vor fi soluționate contestațiile, în timp ce afișarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 13 iulie.

Anul acesta BAC-ul a fost subiectul unei dezbateri aprige după ce fostul ministru Valentin Popa a vrut ca subiectele de la examen să fie grilă. Valentin Popa și-a dorit ca 40% dintre subiecte să fie grilă, dar până la urmă ministrul a menținut subiectele clasice. Examenul de bacalaureat se desfăşoară şi anul acesta conform metodologiei din 2011.

Candidații care susțin examenul de bacalaureat vor fi supravegheați cu camere video și audio. În plus, în sălile în care se descarcă și se multiplică subiectele primite de la Ministerul Educației Naționale vor fi supravegheate audio-video. Absolvenții de liceu nu au voie să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri sau alte sacoșe similare, telefoane mobile, tablete etc. Elevii pot lăsa aceste obiecte acasă, în caz contrar sunt obligați să le depoziteze într-o sală aleasă de comisie. Elevii care refuză să depoziteze aceste obiecte NU sunt primiţi în examen.

Elevii care nu respectă aceste reguli, sunt prinși vorbind între ei sau copiind sunt eliminați din examen și nu mai au dreptul să se înscrie în următoarele două sesiuni ale bacalaureatului. Examenul de bacalaureat se susține fără a achita vreo taxă. Elevii vor plăti însă taxă de examen începând cu a treia sesiune. Anul trecut taxa a fost de 280 de lei.

Elevii care nu vor reuși să promoveze în această vară examenul de bacalaureat mai au o șansă în toamnă. În perioada 15 – 19 iulie va avea loc înscrierea candidaților, iar pe 26 iulie se pot înscrie candidații care au promovat la corigențe. Calendar BAC 2019 sesiune de toamnă pentru probele scrise: limba și literatura română, 21 august, limba și literatura maternă, 22 august, proba obligatorie a profilului (istorie sau matematică), 23 august și proba la alegere a profilului și specializării, 26 august.

Probele orale ale examenului de bac din sesiunea de toamnă vor avea loc în prioada 27 august – 3 septembrie, după cum urmează:

27-28 august – evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română

29 august – evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă

30 august și 2 septembrie – evaluarea competențelor digitale

2 – 3 septembrie – evaluarea competențelor lingvistice într-o limba de circulație internațională

Afișarea rezultatelor de la probele scrise ale examenului va avea loc pe 3 septembrie. Între orele 12:00 – 16:00, în aceeași zi, se vor depune contestațiior care se vor rezolva în perioada 3 – 6 septembrie. În data de 7 septembrie se vor afișa rezultatele finale ale examenului de bacalaureat.Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.