EDUCATIE

Avertisment: Nu puneți pe Facebook poze sau înregistrări cu lecțiile online. De ce?


Avertisment: Nu puneți pe Facebook poze sau înregistrări cu lecțiile online. De ce?

Eliza Popa | 2020-05-08 16:43

Epidemia de coronavirus a transformat rapid modul în care se desfășurau orele la școală, iar inspectoratele din România nu au găsit soluțiile pentru a-i instrui pe profesori cum ar trebui să acționeze. Un pericol puțin remarcat este cel legat de încălcarea datelor cu caracter personal.

Specialiștii în domeniu avertizează că ministerul Educației nu s-a preocupat de problema protejării datelor cu caracter personal, iar pe Facebook apar din ce în ce mai multe poze cu copiii în timpul procesului educațional. Fotografii sau înregistrări cu lecțiile online au început să apară din ce în ce mai des pe rețelele de socializare. Radio Europa Liberă a discutat cu specialiști în domeniu pentru a vedea care sunt problemele apărute în această perioadă și ce pericole există.

Cadrele didactice se plâng că nu au primit de la ministerul Educației o metodologie clară în privința predării online și că există recomandări diferite din partea unităților de învățământ. În timp ce unii directori cer înregistrarea orelor predate online pentru a se justifica activitatea cadrelor didactice, alții solicită poze ale cursurilor desfășurate online. Nimeni nu știe cu exactitate unde ajung aceste înregistrări sau fotografii, cât timp sunt ele stocate sau cum sunt prelucrate. Chiar și de la vârful ministerului Educației mesajele sunt contrare în această privință, potrivit Radio Europa Liberă.

Nu se pun de acord

Secretarul de stat din Ministerul Educației, Luminița Barcari, a recunoscut că profesorii și învățătorii trebuie să prezinte dovezi privind activitatea lor. "Trebuie să prezinte niște dovezi, adică o înregistrare, un printscreen dacă folosește laptopul sau telefonul, sunt multe feluri de a înregistra și a dovedi prezenta lor online”, a declarat secretarul de stat la Europa FM.

Ea a fost însă contrazisă de ministrul Educației, Monica Anisie, care declarat pentru postul de radio Itsy Bitsy, citat de edupedu.ro, că nu s-a cerut profesorilor să facă poze pentru a-și justifica orele online.

În timp ce oficialii de la vârful ministerului nu se pun de acord asupra cerințelor impuse cadrelor didactice, pe site-urile de socializare au apărut poze postate de profesori, învățători sau educatori din timpul ședințelor online. În ele se pot observa fotografii cu elevii sau chiar înregistrări video în care aceștia desfășoară diferite activități. La nivelul școlilor nu există o procedură unitară, în timp ce unele unități de învățământ au cerut acordul părinților pentru fotografierea copiilor, altele fac acest lucru fără a exista un acord din partea părinților.

“Ministerul Educației are un istoric de a nu fi capabil”

„Este un heirupism determinat de incompetența gravă a celor din Ministerul Educației. Ei s-au apucat să facă un inventar al metodelor și al posibilităților de a lucra online la o lună după declararea stării de urgență. Ministerul Educației are un istoric de a nu fi capabil să gestioneze problemele de acces la datele cu caracter personal în cadrul sistemului. În ianuarie, începuseră să culeagă date privind starea de sănătate și etnia copiilor pe un sistem complet nepus la punct, care lăsa posibilitatea ca aceste informații să circule în spațiul public. E o problemă de incompetență gravă”, a spus Ovidiu Voicu, Directorul executiv al Centrului pentru Inovare publică, pentru Radio Europa Liberă.Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.