EDITORIAL

Vinieta „Oxigen”, varianta poloneză


Vinieta „Oxigen”, varianta poloneză

Ion Teleanu | 2019-11-04 14:18

Consilierii generali ai Capitalei au adoptat, luna trecută, proiectul iniţiat de edilul general Gabriela Firea conform căruia toate maşinile cu normă de poluare sub Euro 4 vor plăti vinieta „Oxigen” de acces şi circulaţie în Bucureşti, începând cu 1 ianuarie 2020.

Astfel, din 2020, pentru vehiculele cu norma de poluare Euro 4, Euro 5, Euro 6, pentru cele electrice şi hibride, accesul în Bucureşti este permis fără restricţii pe toate arterele. Totodată, maşinile Euro 3 pot circula în Bucureşti numai după achiziţionarea vignetei iat pentru automobilele non-Euro, Euro 1 şi Euro 2, accesul este interzis în zona centrală a Capitalei. Primarul general Gabriela Firea şi consilierii geenrali au justificat adoptarea acestei măsuri în scopul reducerii poluării dar şi pentru descongestionarea traficului, în special în zona centrală a Bucureştiului. Dacă Firea a considerat că se reduce poluarea şi aglomeraţia din Capitală prin introducerea vinietei „Oxigen”, adică o nouă taxă plătită de contribuabilul de rând, Polonia a pregătit aplicarea unei metode inedite de descongestionare a traficului din marile oraşe.

Ministrul Tehnologiei şi Antreprenoriatului, Jadwiga Emilewicz, a anunţat recent că Polonia intenţionează să introducă un nou impozit asupra marilor magazine de retail, care nu taxează cifra de afaceri, ci mai degrabă dezavantajele pe care aceste magazine le generează oraşelor. Oficialul polonez a declarat că impozitul va ţine cont de sporirea traficului generată de marile magazine şi de necesarele investiţii rutiere. Dacă noul Guvern va fi format rapid, legislaţia ar putea fi prezentată încă de anul acesta şi noul impozit ar putea intra în vigoare la începutul lui 2020, a explicat Emilewicz, care a dat asigurări că noul impozit va fi cu certitudine agreat de Comisia Europeană. Conform unei legi care a intrat în vigoare la 1 septembrie 2016 în Polonia, retailerii cu venituri lunare de peste 170 de milioane de zloţi (44 milioane de dolari) urmau să fie taxaţi mai mult decât cei care realizau venituri mai mici. Însă, în 2017, Comisia Europeană a decis că această măsură constituie ajutor de stat, o practică ilegală în legislaţia UE. În schimb, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că Polonia poate să perceapă impozite mai mari de la retailerii cu o cifră de afaceri mai mare de 44 milioane de dolari pe lună, decât de la rivalele lor mai mici, iar Executivul comunitar a făcut apel. 

La fel ca şi în alte ţări, micile magazine din Polonia au început să fie supuse la presiuni din partea marilor lanţuri care beneficiază de pe urma economiilor de scară care le permit să ofere preţuri mai mici. Piaţa de retail din Polonia este dominată de lanţul de magazine Biedronka, companie controlată de grupul portughez Jeronimo Martins, care concurează cu grupul german Lidl, grupul britanic Tesco şi grupurile franceze Carrefour şi Auchan. De ce oare Gabriela Firea şi consilierii generali n-au dat copy paste la măsura inedită a polonezilor de reducere a aglomeraţiei din Capitală?Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.