EDITORIAL

Schimbarea prefecțiilor și „capcana” Codului Administrativ


Schimbarea prefecțiilor și „capcana” Codului Administrativ

Ion Teleanu | 2019-12-06 12:31

Pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de vineri se află și schimbarea unor prefecți și subprefecți din vreo șapte-opt județe, plus Capitala.

Numai că această decizie a cabinetului Ludovic Orban este una cam tardivă și de neînțeles, dacă ținem cont de declarația prim-vicepreședintelului PNL, europarlamentarul Rareș Bogdan, care, în campania electorală prezindențială anunța că „prefecții și subprefecții vor fi schimbați în 48 de ore de la investirea guvernului condus de Ludovic Orban”.

Cabinetul Ludovic Orban a fost instalat oficial pe data de 4 noiembrie 2019, și de atunci a trecut mai bine de o lună de zile, iar majoritatea prefecților și subprefecților impuși pe vremea guvernării PSD sunt bine mersi în funcție. De ce? Motivul este unul incredibil și lasă loc la o mulțime de speculații. La nivelul conducerii centrale a PNL s-au strâns, imediat după anunțul lui Rareș Bogdan și instalarea cabinetului Orban, o mulțime de propuneri pentru funcțiile de prefect și subprefect, dar, numirile s-au lăsat așteptate timp de câteva săptămâni. De ce? Pentru că potrivit articolului 250 al Ordonanței de Urgență 57/2019 privind Codul Administrativ, „funcțiile de prefect și de subprefect sunt funcții din categoria înalților funcționari publici”. Astfel, liberalii s-au trezit că majoritatea celor pe care doreau să îi pună pe funcția de prefect și suprefect nu erau din categoria înalților funcționari publici. Ca urmare a acestei prevederi din Codul Administrativ s-a întârziat atât de mult schimbarea prefecților și suprefecților puși de PSD, dar, în același timp, au început căutările de prefecți și suprefecți care să fie din în categoria înalților funcționari publici. Practic, prin această mișcare, liderii, PNL, în frunte cu Ludovic Orban și Rareș Bogdan, au scos în evidență faptul că de la vorbe la fapte e drum lung și, totodată, s-a mai demonstrat încă o dată că e greu la deal cu boii mici și la vale cu junici!Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.