EDITORIAL

Săraci, săraci, dar cumpărăm mașini în draci!


Săraci, săraci, dar cumpărăm mașini în draci!

Ion Teleanu | 2019-02-18 13:26

La sfârșitul săptămânii trecute, Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile a anunțat că vânzările de autoturisme noi în intreaga Europa, adică în statele Uniunii Europene plus ţările EFTA - Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia -, au înregistrat o scădere de 4,6% în luna ianuarie 2019, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut.

Este practic, a cincea lună consecutivă de scădere a înmatriculărilor, pe fondul încetinirii economiilor din zona euro şi al îngrijorărilor consumatorilor cu privire la Brexit şi schimburile comerciale. Totusi, in pofida scăderii, un număr de 1,195 milioane autoturisme au fost înmatriculate luna trecută în Uniunea Europeană şi ţările EFTA, comparativ cu 1,253 milioane autoturisme înmatriculate în luna ianuarie 2018, adică cu 48.000 de autoturisme mai puțin. În schimb, inmatriculările de autoturisme noi au scăzut pe cele cinci mari pieţe din Uniunea Europeana, în frunte cu Spania şi Italia, unde s-au înregistrat scăderi de 8% respectiv 7,5%, un delin mai modest fiind înregistrate în Marea Britanie (-1,6%), Germania (-1,4%) şi Franţa (-1,1%).

Dar, surprinzator, în Lituania piaţa auto a înregistrat o creştere de 49%, fiind urmată, atenție, de România, unde în prima lună a acestui an au fost înmatriculate 13.952 autoturisme, în creştere cu 18,8% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Practic, în luna ianuarie, piaţa auto din România a înregistrat al doilea ritm de creştere din Europa. Însă, potrivit datelor furnizate de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile, toţi marii producători auto au înregistrat o scădere a vânzărilor în luna ianuarie a acestui an, în frunte cu Fiat-Chrysler, în cazul căruia vânzările au scăzut cu 14,9%, urmat de Ford cu o scădere de 6,6% şi Volkswagen Group cu o scădere de 6,4%. Și grupul auto francez Renault a înregistrat o scădere a vânzărilor de 0,9%, în condiţiile în care înmatriculările de autoturisme marca Renault au scăzut cu 8,3%, în timp ce înmatriculările Dacia au crescut cu 12,5% până la 44.538 unităţi, în prima lună a acestui an. Dar, există și un revers la creșterilor vânzărilor de autoturisme. Conform datelor furnizate de catre Poliția de Frontieră, numărul autovehiculelor care figurau ca fiind căutate de către autorităţi sau declarate furate în străinătate şi care au intrat în România a crescut în 2018 cu 70%, până la 250 de unităţi, comparativ cu anul anterior. Așadar, nu ne rămâne decât să ne aducem aminte de vorbele lui Ettore Bugatti: “Am construit mașini să meargă, nu să se oprească!”.Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.