EDITORIAL

Noul joc a lui Tăriceanu pe muzica PSD


Noul joc a lui Tăriceanu pe muzica PSD

Ion Teleanu | 2019-05-30 15:10

Ziua de miercuri a fost primul mare test pentru pentru soliditatea Coaliției PSD-ALDE după ce PSD a obținut un scor dezastruos la alegerile europarlamentare de duminică, iar ALDE a ratat pragul electoral de 5%, dar mai ales după arestarea lui Liviu Dragnea.

Însă, tot miercuri, PSD, condus acum de Viorica Dăncilă, l-a făcut pe liderul ALDE Călin Popescu-Tăriceanu să joace ca pe sârmă, adică, mai pe românește, i s-a arătat pisica direct și fără nicio ezitare. Ca urmare a arestării lui Liviu Dragnea, șefia Camerei Depuatilor a rămas liberă, iar ca să nu piardă această poziție-cheie, PSD l-a propus pentru acest post pe deputatul de Buzău Marcel Ciolacu. Numai că, PSD-ul lui Dăncilă nu era chiar așa de sigur că va obține voturile necesare pentru impunerea lui Ciolacu, asta și pentru că nu avea certitudinea faptului că cei 19 deputați ALDE vor vota alături de PSD. 

Dar, ieri dimineață, PSD a făcut o manevră incredibilă, care l-a făcut K.O. pe Tăriceanu și, totodată, a securizat voturile pentru șefia Camera Deputaților. Cu o zi înainte, Biroul permanent al Senatului acordase un nou termen de două săptămani Comisiei juridice, conduse de senatorul PSD Robert Cazanciuc, pentru întocmirea unui raport la solicitarea DNA de încuviințare a începerii urmăririi penale în cazul președintelui Camerei superioare, Călin Popescu-Tăriceanu. Trebuie precizat că, pe 7 noiembrie 2018, Direcția Națională Anticorupție a cerut Senatului încuviințarea începerii urmăririi penale pe numele lui Tăriceanu, pe motiv că acesta ar fi primit indirect, în perioada 2007 - 2008, pe vremea când era premier, foloase materiale de aproximativ 800.000 de dolari de la o firmă austriacă. Ca urmăre a acestei solicitări a DNA, Comisia juridică a Senatului trebuie să întocmească raportul care va fi transmis plenului Senatului, cel în măsură să încuviințeze sau să respingă solicitarea DNA.

Numai că, începând din luna decembrie a anului trecut, Biroul permanent al Senatului a decis în mai multe rânduri prelungirea termenului pentru întocmirea raportului în Comisia juridică. Adică, mai direct, a tot amânat întocmirea acestui document sub diverse motive, ca să nu-l agite și să-l supere prea mult pe Tăriceanu și, în același ritm, a decis marți amânarea raportului cu două săptămâni. Dar, surpriză uriașă miercuri dimnieața! Comisia juridică a Senatului, condusă de Robert Cazanciuc, a anunțat aprobarea raportului privind ridicarea imunității lui Călin Popescu Tăriceanu, în dosarul în care DNA îl acuza de luare de mită pe vremea când era prim-ministru. Decizia, amânată mai bine de o jumătate de an, a fost luată cu 3 voturi „pentru”, 2 abțineri și 1 vot „împotrivă”, dând astfel aviz procurorilor DNA să înceapă urmărirea penală împotriva acestuia, urmând ca săptămâna viitoare plenul Senatului să încuviințeze sau să respingă solicitarea DNA.

Din acel moment a început nebunia în rândul deputaților PSD și ALDE. Imediat după decizia Comsiei juridice, Călin Popescu Tăriceanu a condiționat direct votul deputaților ALDE pentru Marcel Ciolacu la șefia Camerei Deputaților, de votul pentru imunitatea sa în Senat. Premierul Dăncilă s-a întors văl-vârtej la Parlament pentru negocieri cu ALDE și s-a întâlnit cu Tăriceanu, căruia i-a promis că săptămâna viitoare, în plen, va fi respinsă cererea DNA. Astfel, prima parte a trocului dintre ALDE și PSD a funcționat și Marcel Ciolacu a fost ales președinte al Camerei Deputaților, cu sprijinul deputaților ALDE. Rămâne de văzut cum va funcționa trocul cu libertatea lui Tăriceanu săptămâna viitoare, la Senat, dar cert este că deocamdată ambele partide au nevoie unul de celălalt. Cam așa a jucat mircuri Tăriceanu pe muzica PSD-ului, după ce era Dragnea a apus. Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC
Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.