EDITORIAL

Luminile şi umbrele forumului de la Davos


Luminile şi umbrele forumului de la Davos

Ion Teleanu | 2019-02-28 13:25

La sfârşitul lunii ianuarie, mai exact între 22 şi 25 ianuarie 2019, a avut loc la Davos, în Elveţia, reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial, la care au participat peste 3.000 de personalități ale vieții politice, economico-financiare, media, și alții, sau, mai pe scurt spus, plutocrația mapamondului și toate mediile conexe acesteia.

Este interesant de semnalat faptul că în jur de 60% din participanți provin din numai cinci țări. Dar, trebuie precizat faptul că agenda reuniunii de la Davos a fost marcată de o serie de aspecte cu impact major Mondial. Astfel, primul ministru al Japoniei a prezentat hotărârea țării sale, în calitate de președinte al G20, de a lansa agenda pentru guvernarea datelor la nivel global, menționând că aceasta va avea loc în contextul procesului Osaka și sub auspiciile Organizației Mondiale a Comerțului (WTO).

De asemenea, cu acest prilej, peste 70 de țări au confirmat intenția de a începe negocierile în cadrul WTO pentru stabilirea aspectelor relative la comerțul electronic (e-commerce), în scopul reducerii costurilor și o mai mare participare la economia digitală globală. S-a mai decis și continuarea dialogului diplomatic multilateral în scopul dezvoltării eforturilor de pace pe principalele probleme conflictuale globale, inclusiv Balcanii de Vest și Siria. Practic, participanţii la forum au convenit constituirea unei comunități de lideri public-privați, pentru un dialog special în ceea ce privește relațiile israeliano-palestiniene.

Tot la Davos, rețeaua Centrului pentru a Patra Revoluție Industrială, creată în 2017 a anunțat dezvoltarea prin aderarea a peste 100 de guverne și afaceri, inclusiv cinci membri ai G7. UNICEF, OHCHR și WFP sunt primele organizații internaționale care au aderat.

În plus, la acest forum s-au luat o serie de măsuri în domeniul digital și cyber, inclusiv în domeniul realizării unor standarde mai înalte de protecție a vieții private și interoperabilitate. Dar, foarte interesant a fost faptul că cu puțin timp înainte de desfășurarea reuniunii au fost publicate documente conexe, printre care și ediția a 14-a Global Risks Report. Acest document extrem de important, care nu întotdeauna este acceptat fără obiecții în mijloacele de analiză geopolitică mondială, are specificitatea sa și constituie un instrument util de analiză a evoluțiilor globale în domeniile: economic, mediu, geopolitic, social, tehnologic. Potrivit acestui raport, din punct de vedere al posibilității producerii unor evenimente în 2019, pe primele cinci locuri se situează în ordine: schimbări climatice majore; eșecul măsurilor de protecție a mediului și adaptare la schimbările de mediu; dezastre naturale; furtul și frauda de date şi atacurile cibernetice. Din punct de vedere al impactului riscurilor, pe primele cinci locuri sunt considerate: armele de distrugere în masă, eșecul măsurilor de protecție a mediului și adaptare la schimbările de mediu; evenimente meteo extreme; criza apei; dezastrele naturale. Comparativ cu zece ani în urmă, se remarcă faptul că riscurile de mediu au luat locul celor economice (în 2009, criza economică mondială era în plină desfășurare) în timp ce armele de distrugere în masă, care până în 2012 nu se situau în primele cinci locuri, au ajuns în 2019 să fie considerate pe primul loc în categoria de impact.

Dintre riscurile geopolitice cele mai importante și probabile menţionate în raport se numără instabilitatea socială profundă; eșecurile guvernărilor naționale; eșecul guvernării regionale sau globale; migrația involuntară pe scară largă. De asemenea, ca și  tendințe  de evoluție, cele mai periculoase sunt considerate schimbările climatice; degradarea mediului; creșterea polarizării societăților; creșterea dependenței cyber; polarizarea și acumularea disparitară a bogăției şi îmbătrânirea populației.

La ediţia din acest an a Forumului Economic Mondial de la Davos, România a fost reprezentată de vicepremierul pentru implementarea parteneriatelor strategice, Ana Birchall, dar ce a înţeles aceasta şi ce măsuri ar trebui implementate de România, deocamdată...mister total!Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.