EDITORIAL

Limba română, de la rugăciune la contract


Limba română, de la rugăciune la contract

Ion Teleanu | 2019-10-03 10:16

Astăzi, constatăm cu tristețe că, încet-încet, limba română dispare. Și descoperi acest aspect atunci când deschizi dicționarul, unde majoritatea cuvintelor românești sunt trecute ca provenind din slavonă, greacă, turcă, bulgară, franceză sau germane, dar nu din dacă (tracă), limba maternă a noastră și limba matcă a statelor europene.

Și mai trist este când vezi că acest acest dicționar (DEX) este creația academicienilor, adică a celor mai luminați oameni de la noi, aflați în cel mai înalt for științific. Dar, dispariția cuvintelor românești și totodată a limbii române a fost ajutată de dispariția diacriticelor din comunicarea zilnică a instituțiilor publice ale statului, a marilor universități și foruri științifice, dar și din comunicărilor profesorilor universitari și academicienilor. De exemplu, în loc de „ţară” se scrie „tara”, în loc de „dânsul”, se scrie „dansul”, în loc de „sânii”, se scrie „sanii”, în loc de „România”, se scrie „Romania” sau în loc de „Ţara Românească”, se scrie „Tara Romaneasca”.

Suntem singura țară din lume care a renunțat la diacritice. Astfel, încetul cu încetul, cuvintele strămoşeşti, pur românești, sau chiar expresii românești sunt înlocuite cu cuvinte englezești - for sale, for rent, O.K. și foarte, foarte multe altele. Chiar și o mulțime de reclame sunt scrise în limba engleză, denumirea anumitor produse este scrisă tot în engleză, fără a fi tradusă etc.

Cumperi de la marii retaileri un anumit produs, iar când desfaci ambalajul descoperi că modul de întrebuințare și este scris în foarte multe limbi, până și în vietnameză, dar nu și în limba română. Din păcate, am uitat prea ușor vorbele lui Ion Luca Caragiale: „Trăiască frumoasa și cumințea limbă română! Fie în veci păstrată cu sfințenie această scumpă Carte-de-boierie a unui neam călit la focul atâtor ]ncercări de pierzanie”. Dar, trist este că abia acum ne dăm seama câtă dreptate avea Emil Cioran când spunea: „Să treci de la limba română la limba franceză e ca și cum ai trece de la o rugăciune la un contract”. Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.