EDITORIAL

Lecția publică a sportului japonez


Lecția publică a sportului japonez

Ion Teleanu | 2019-03-21 17:05

Organizarea Jocurilor Olimpice de vară de anul viitor, de la Tokio, a intrat în linie dreaptă, iar din punctul de vedere al japonezilor lucrurile sunt foarte bine puse la punct de câțiva ani și fiecare dintre cei implicați în organizare știe ce are de făcut.

O scenă incredibilă despre profesionalismul japonezilor, vizavi de amatorismul managerial de la noi, s-a petrecut la sfârșitul anului 2016. Imediat după alegerea, în noiembrie 2016, a lui Mihai Covaliu în fruntea Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), o delegație din orășelul din apropierea capitalei Tokio care va găzdui delegația României la JO din 2020, s-a prezentat la sediul COSR de la București. Motivul? Vroiau să știe cum se va prezenta delegația României și de ce va avea nevoie pentru perioada cât va participa la Olimpiada în 2020. Cei de la COSR, în frunte cu tandemul de „mare anvergură”, Mihai Covaliu - George Boroi, au rămas mască când au auzit doleanța japonezilor. Au început să se bâlbâie, să o dea din colț în colț, să se ascundă unul după celălalt, doar, doar o vor scoate la cumva la capăt. După câteva minute de uluire, japonezi și-au dat seama că cei din boardul COSR sunt aerieni, și, ca atare, si-au luat la revedere, lăsând câte o carte vizită unde să fie transmise toate detaliiile privind participarea României la JO din vara lui 2020, adică peste patru ani. Încheierea acestei întâlniri a fost marcată de un alt moment penibil, și anume de faptul că cei din conducerea COSR n-au avut cărți de vizită. Timpul a trecut, iar la sfârșitul anului trecut, după doi ani, conducerea COSR a fost invitată în Japonia ca să vadă la fața locului condițiile de cazare, masă, antrenament și competiție pe durata Jocurilor Olimpice. Ce au văzut și înțeles cei de la COSR, în frunte cu tandemul de succes Covaliu-Boroi, vom vedea poate în vara anului viitor. Însă, întreaga delegație română a aflat cu uimire și surprindere cum este susținut sportul de către stat și autoritățile locale. În Japonia, autoritățile locale alocă anual 1% din buget pentru sport, dar, atenție, banii sunt destinați numai întreținerii și dezvoltării infrastructurii sportive. Practic, nu se dă niciun ban pentru salariile sportivilor, antrenorilor și personalul auxiliar, dar nici pentru premii sau indemnizații. Toți bani publici merg doar pentru infrastructura sportivă și întreținerea acesteia. Dar, atenție, infrastructura sportivă este deschisă pe tot timpul zilei și pentru comunitate. Adică, nu este numai pentru pregătirea sportivilor, ci și pentru orice locuitor care vrea să facă mișcare, începând de la copilul de un an până la bunicul de 80 de ani.

La aflarea acestei modalități de utilizare a banilor publici în sport, membrii delegației române au tras aer în piept și au băgat capul în pământ. De ce? Se așteptau să afle că și în Japonia se dau banii publici pentru salarii, premii sau indemnizații, așa cum se procedează în România. Practic, Covaliu, Boroi și cei din anturajul lor, au avut ocazia să vadă la japonezi cum s-ar traduce la noi proverbul „Când caracterul unui om nu îți este clar, uită-te la prietenii lui”! Și japonezii au avut ce să vadă la majoritatea membrilor din delegația României.  Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.