EDITORIAL

Lecția de scrimă a lui Orban


Lecția de scrimă a lui Orban

Ion Teleanu | 2019-10-28 12:35

De mai bine de 20 de ani, sportul este o Cenușăreasă a celor care s-au perindat la guvernare, indiferent de culoarea politică.

Politicienii își aduc aminte de sport doar atunci când este campanie electorală, ori când se obține câte o performanță, pentru a-și cosmetiza imaginea. Sportul a revenit la masa Guvernului în cabinetul Ponta, dar programul de guvernare a fost unul „subțire”, fără consistență, iar realizările au fost la fel. A venit apoi guvernul Cioloș, cu un program de guvernare pe sport de…două rânduri, iar decontul s-a văzut la Jocurile Olimpice de vară de la Rio de Janeiro, din 2016, unde România a obținut cea mai slabă performanță din ultimii 50 de ani. Dar nimeni nu a dat socoteală pentru dezastrul în care a ajuns sportul românesc. Au venit guvernele PSD Dragnea 1, 2 și 3, cu un program de guvernare pe sport cât de cât bine conturat, pe hârtie, dar n-a fost pus în practică de cei trei miniștri ai Sportului, anonimi, insipizi și invizibili. După aproape trei ani de guvernare PSD, sportul continuă să se rostogolească vertiginos către mocirla mediocrității și anonimatului, iar ceea ce era trecut în programul de guvernare s-a realizat doar…offline. Acum, premierul desemnat Ludovic Orban a anunțat că va menține Ministerul Tineretului și Sportului, fapt pentru care a și propus opt măsuri prioritare pentru sport. Numai că, măsurile propuse de liberali lui Orban sunt doar ca să existe ceva în programul de guvernare pe sport, pentru că sunt departe de ceea ce are nevoie sportul românesc. Ca urmare a discuției de săptămâna trecută dintre Ludovic Orban și președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, au apărut cele opt măsuri prioritare pentru Sport, dintre care două cu dedicație pentru forul olimpic românesc, dar care se bat cap în cap: „Creșterea bugetului alocat Ministerului Tineretului și Sportului pentru anul olimpic 2020” și „Finanțarea cu prioritate a sportivilor cu potențial de calificare la Jocurile Olimpice de la Tokyo”.

Este foarte clar că, 2020 fiind an olimpic e normal să se finanțeze cu prioritate sportivii cu potențial de calificare, aceasta fiind menirea COSR și a MTS. De ce trebuiau trecute cele două măsuri în programul de guvernare? Doar ca să fie ceva pe hârtie, adică e ușor cu teoria, mai greu e cu realitatea practică. Mai mult, liberalii doresc „Asigurarea finanțării federațiilor și cluburilor sportive, în funcție de performanțele pe care le au, de caracterul olimpic/neolimpic al sportului și de tradiția/popularitatea respectivului sport în România și de oportunitătile de a fi practicat și la nivel de masă”. Practic, se contrazic de la o măsură la alta, întrucât vor creșterea bugetului MTS, dar, în același timp, vor ca finanțarea federațiilor și cluburilor sportive să se facă în funcție de performanțele pe care le au. Rămâne de văzut dacă lecția de scrimă a „samuraiului” Covaliu, predată lui Orban și transpusă în măsuri prioritare în programul liberal de guvernare pentru Sport, vor avea impact la votul din Parlament, sau va fi doar o tușă de imagine a lui Orban și Covaliu! Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.