EDITORIAL

La Chișinău - da, la București - ba


La Chișinău - da, la București - ba

Ion Teleanu | 2019-12-12 16:12

În urmă cu vreo trei-patru luni, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, anunța cu mare tam-tam că a semnat contractul pentru Sala Polivalentă, de 138 de milioane de euro, care ar urma să fie gata prin 2022.

„Am semnat astăzi contractul de realizare a Sălii multifuncționale -Arena Polivalentă - cea mai mare sală de acest gen din România, cu o capacitate de 20.000 de locuri. Bucureștiul va avea, cât de curând, un spațiu ultramodern, la standarde europene, destinat atât evenimentelor culturale, cât și celor sportive. Trustul de Construcții metropolitane va realiza proiectarea și execuția", a scris edilul pe contul său de Facebook. Ulterior, declara că „ne dorim ca acest proiect să îl realizăm în perioada următoare pentru toate tipurile de competiții. Și nu va fi doar o sală polivalentă, ci mai multe terenuri pentru mai multe sporturi, pentru că nu am dorit să facem o sală care să nu corespundă cerințelor internaționale”.

„Dacă nu vom semna un acord cu CNI, atunci ne gândim să găsim un partener privat care să dorească să își afișeze numele pe această sală polivalentă, care de fapt va fi un complex sportiv multifuncțional, și să se mândrească alături de noi cu acea investiție. Sunt câteva companii multinaționale din București care analizează, calculează bugetele și ne vor răspunde într-un timp util dacă vin alături de noi pentru a putea demara lucrările. Important e că avem un proiect, dar dacă nu ai bani nu poți să faci mare lucru", a mai spus Gabriela Firea. Adică o să mai avem de văzut și așteptat.

Așadar, la noi, de 30 de ani, se tot promite o sală polivalență în București de peste 10.000 de locuri, dar competițiile de handbal, baschet, volei, tenis sau judo se țin tot în Sala Polivalentă, inaugurată la 10 august 1974, de Ceaușescu, sub titulatura de Palatul Sporturilor și Culturii din București. În schimb, vecinii noștri din Republica Moldova ne-au dat o lecție de zile mari de ceea ce înseamnă lucrul bine făcut, adică să taci, dar să faci. În urmă cu câteva zile, Guvernul de la Chișinău anunța că proiectul Complexului sportiv Arena Chisinău, construit în extravilanul comunei Stăuceni, este finalizat în proporție de 98% și va fi dat în exploatare la sfârșitul lunii aprilie 2020. Acest proiect a demarat în octombrie 2018 și trebuia finalizat la sfârșitul acestui an, dar lucrările au fost întârziate, susțin oficialii moldoveni, din cauza unor acțiuni ale foștilor guvernanți. Chișinău Arena se întinde pe o suprafată de aproape 20 de hectare și va avea o capacitate de 5.000 de locuri. Complexul va dispune de o sală polivalentă de vreo 4.000 de locuri și una de antrenament, bazin olimpic, Aqua Park, Club de tenis cu șapte terenuri, din care unul cu tribune pe ambele părți pentru circa 800 de spectator, piscină deschisă pe timp de vară, care se va transforma iarnă în patinoar, dar și o de parcare modernă. Lucrările de construcție sunt efectuate de o companie din Turcia, în baza parteneriatului public-privat. Costurile totale estimate se ridică la peste 43 de milioane de euro, dar ulterior au ajuns la aproape 45 de milioane de euro. Practic, în circa doi și jumătate, la Chișinău s-a ridicat un complex sportiv ultramodern, cu o sală de sport cu mai bine de 4.000 de locuri, iar la noi încă se mai caută soluții și investitori.Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.