EDITORIAL

Jos pălăria, domnule prim-ministru Ion Chicu!


Jos pălăria, domnule prim-ministru Ion Chicu!

Ion Teleanu | 2020-02-28 11:35

De mai bine de 30 de ani, justiţia română este într-o continuă reformă şi adaptare la o justiţie modernă de tip european şi mondial. În acest timp, la Palatul Victoriei s-au perindat 17 premieri şi 22 de miniştri au fost la butoanele Ministerului Justiţiei, unii având mandate interimare, precum Victor Ponta, Teodor Meleşcanu şi Ana Birchall, iar alţii mai multe mandate cum a fost cazul lui Cătălin Predoiu.

Tot în aceşti 30 de ani, România a devenit campioană la CEDO, fiind pe locul doi-trei în clasamentul proceselor pierdute, fapt pentru care în fiecare a treia săptămână a lunii, ţara noastră încasează o condamnare la CEDO.

Nimeni nu a dat socoteală pentru deciziile greşite şi decontate din banii statului român. Dar, săptămâna trecută, primul-ministru al Republicii Moldova ne-a dat o lecţie incredibilă privind modul de soluţionare şi poziţionare a statului faţă de deciziile CEDO.

Printr-o decizie a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), Republica Moldova a fost obligată recent să plătească o despăgubire de 70 de milioane de lei moldoveneşti din cauza unei condamnări definitive din 2011. Dar poziţia primului ministru al Moldovei, Ion Chicu, în şedinţa de Guvern de săptămâna trecută, a fost una incredibilă, iar declaraţia acestuia a fost de a dreptul fulminantă, fiind practic o lecţie deschisă la care ar trebui să ia aminte toţi politicienii români. Iată care a fost poziţia şi declaraţia primului ministru Ion Chicu în şedinţa de guvern pe care a prezidat- o, în faţa mass-mediei:

„La examinarea subiectelor de pe ordinea de zi, vreau să comunic că, săptămâna aceasta, Republica Moldova a primit un cont de plată de circa 70 de milioane de lei la CEDO pe o cauză în care ţara noastră a fost condamnată încă în 2011. După ce au trecut opt ani de condamnare, Curtea ne- a remis şi contul de plată. Condamnarea din 2011 a venit ca urmare a deciziei unora îmbrăcaţi în mantii de judecători. pe numele lor Vera Macinscaia, Tamara Chişcaia Doneva, Ala Cobăneanu, Tatiana Vieru, Setoslan Moldovan, anume, aceşti indivizi contrar Constituţiei şi oricăror principii ale dreptului au revizuit la 20 iulie 2005 o încheiere finală a Curţii Supreme de Justiţie din 2004, în privinţa unui conflict între companiile private, proprietari ai Complexului Comercial Gemeni. Acum, peste aproape 15 ani, de la decizia acestor judecători, guvernul Republicii Moldova trebuie să găsească 70 milioane de lei din bugetul anului 2020 şi să- i achite. Guvernul trebuie să meargă în Parlament cu rectificarea bugetului, să taie cheltuielile prioritare cum ar putea fi alimentaţia copiilor, salariile pedagogilor sau finanţarea apeductelor din Cîndeşti sau Făleşti, de exemplu, pentru ca să poată plăti ilegalitatea unor judecători. În loc să avem aceşti bani pentru construcţia de grupuri sanitare în şcoli, pentru că copiii moldoveni sunt osândiţi de justiţia moldovenească să meargă afară în curte, noi, acum trebuie să plătim aceşti bani enormi, nu altcineva. Vom merge în Parlament cu rectificare, noi, nu putem să nu plătim deciziile Curţii, dar să nu vă aşteptaţi că vom tăia din ceea ce se cuvine copiilor sau din bugetul apeductelor sau drumurilor. Domnule viceprim-ministru Puşcuţa, vă rugăm să veniţi cu rectificarea bugetului reducând finanţarea pentru sistemul judecătoresc în anul 2020 cu 70 milioane de lei, bani care trebuie să- i plătim ca urmare a condamnării la CEDO, noi bani din altă parte pentru deciziile ilegale ale judecătorilor, nu le vom aloca. Domnule ministru Nagacevschi, vă rog să pregătiţi urgent adresa, la Procuratura Generală privind iniţierea urmăririi penale a persoanelor care au prejudiciat bugetul de stat, ca urmare a pierderii cauzelor la CEDO şi nu doar a acestor cinci, pentru care trebuie să plătim 70 de milioane de lei, ci pe toate cazurile pentru care Republica Moldova a plătit. Domnule Ministru Nagacevschi, până la 15 martie, vă rog să veniţi cu mecanismul clar, legal şi lucrativ de înaintare a acţiunii în regres în privinţa judecătorilor care emit decizii pentru care Republica Moldova este condamnată.  Pentru aceasta nu ne trebuie reforma justiţiei, nu ne trebuie consultări largi cu societatea civilă, ne trebuie doar voinţă.  Vă rog să pregătiţi şi să publicaţi până luni pe pagina de net a Ministerului de Justiţie informaţia privind toate cazurile pierdute de Republica Moldova la CEDO cu indicarea numelor judecătorilor şi a altor persoane vinovate din cauza cărora am pierdut la Curte, să indicaţi sumele respective ca să ştie toată societatea”.

Orice comentariu este de prisos, iar orice asemănare cu realitatea de la noi este inutilă! Jos pălăria, domnule prim ministru Ion Chicu!Parerea ta...

Doresc sa comentez(Vezi versiunea pentru PC a articolului)

Vezi versiunea pentru PC

Ziarul Puterea - Cotidian national.

Cotidian national de dezvaluiri. Singurul ziar aparut in perioada de criza.